* Fotoğraf: Dursun Aydemir / AA
Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, dün (19 Ocak) İsviçre'nin Davos kasabasında düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu (WEF) kapsamında katıldığı panelde Türkiye ile ilişkilere de değindi.
Miçotakis, Türkiye ile Yunanistan'ın sorunlarını masada çözebileceğine inandığını, iki ülke arasında bir savaşı olası görmediğini söyledi.
Türkiye ile Yunanistan arasında son üç yıldır bir hayli gerginlik yaşandığını, ama sorunlar için çözüm bulunabileceğini kaydeden Miçotakis, gazeteci Fareed Zakaria'nın Meis Adası'na ilişkin bir tehlike olup olmadığına, Türkiye ile savaşa girilip girilmeyeceğine ilişkin soruyu yanıtladı.
Miçotakis, "Türkiye ile savaşa girmeyeceğiz" dedi.
"Yetişkiler gibi oturup sorunları çözebilmeliyiz"
Türkiye ile Yunanistan arasındaki temel sorunun Ege ve Doğu Akdeniz'de deniz yetki alanlarının sınırlandırılması olduğunu ifade eden Yunanistan Başbakanı Miçotakis, "Türkiye ile mantıklı yetişkinler gibi oturup temel sorunumuzu çözebiliyor olmamız gerek" dedi.
Miçotakis, burada söz konusu olanın, Ege'nin coğrafi yapısı nedeniyle karmaşık bir sorun olduğunu kaydederek Yunanistan'ın benzer sorunları çözmek için İtalya ve Mısır ile anlaşma yaptığını belirtti.
Yunanistan ve Türkiye'de genel seçimlerin yakın tarihlerde yapılacak olmasına da dikkat çeken Miçotakis, "Bence gerginliği azaltmak, ortak çıkar konularında çalışmak, anlaşmazlıklarımız olduğunda mutabık kalmak için yöntemler var" değerlendirmesinde bulundu.
Miçotakis özetle şöyle konuştu:
"Birbirimizi tehdit etmemiz, üst uçuş veya bunun gibi kaza riskini artıracak provokatif eylemlerde bulunmamız gerekmiyor.
"Çok zor zamanlarımız olmuş olsa da Cumhurbaşkanı Erdoğan ile çözümün imkansız olduğunu düşünmüyorum."
"Parçalanmış Bir Dünyada İşbirliği"
Bu yıl "Parçalanmış Bir Dünyada İşbirliği" temasıyla 53.'sü düzenlenen WEF'te liderlere "dünyanın karşı karşıya olduğu krizleri birlikte ele alma ve koordineli eylem planı geliştirme" çağrısı yapılıyor.
İsviçre'nin Davos kasabasında 16 Ocak'ta başlayan ve 20 Ocak'a kadar sürecek olan, birçok ülkenin ve uluslararası örgütün lideri ile iş dünyası temsilcilerinin yer alacağı forum, 130 ülkeden 50'si devlet/hükümet başkanı olmak üzere 2 bin 700'den fazla katılımcıyı bir araya getiriyor.
WEF'e bu yıl Türkiye'den resmi katılım yok.
Forum kapsamında ekonomi başta olmak üzere Rusya-Ukrayna Savaşı, COVID-19 salgını, teknoloji, enerji, iklim değişikliği, sağlık, göç ve uluslararası kriz konuları oturumlarda öne çıkan başlıklardan. (SD)