Yunanistan’ın Avrupa Para Birliği içinde kalması için anlaşma sağlandı.
Ancak anlaşmaya dair ayrıntılar henüz belli değil. Şimdilik bilinen sadece anahatları.
Yunanistan Başbakanı Aleksis Tsipras’a göre, Yunanistan "zorlu bir mücadele ile" bir "büyüme paketi" aldı ve borçların yeniden yapılandırılmasını kabul ettirdi.
"Yunanistan yeniden ekonomik büyüme sağlamak ve egemenliğini yeniden kendi ellerine almak için mücadele edecek."
Avrupa Birliği’nden yapılan açıklamada ise üç yıl içinde Yunanistan'a 86 milyar euro’luk bir finansman sağlanmasından söz ediliyor.
Fon yönetimi
Resmi olmasa da basında çıkan bilgilere bakılırsa, kurtarma paketi karşılığında Yunanistan bazı varlıklarının Euro Bölgesi tarafından yönetilecek bir borç geri ödeme fonuna aktarılmasını kabul etmiş görünüyor.
Bu fon Yunan bankalarının ayağa kaldırılması ve borçların ödenmesi için kullanılacak.
Fakat fon Almanya'nın dayatmaya çalıştığı gibi Lüksemburg'dan değil, Yunanistan'ın istediği gibi Atina'dan yönetilecek.
Tsipras, yurtdışı değil Yunanistan merkezli bir fon oluşturulmasını başardıklarını belirtti. Ancak SYRZIA daha önce kontrolün AB’de olmasına karşı çıkıyordu.
Özelleştirmeler
Euro Bölgesi Başkanı Jeroen Dijsselbloem'un verdiği bilgiye göre, özelleştirmeler de bu fon üzerinden yapılacak.
Yunanistan'ın 50 milyar euro'luk kamu mülklerini borcunun teminati olarak devredeceği fonun satışlardan elde ettiği gelirlerden 25 milyar euro Yunanistan'a geri verilecek. Bu meblağ Yunan bankalarının sermaye yapılarının güçlendirilmesinde kullanılacak.
Merkel oluşturulması planlanan fonun da en az yarısının borç ödemesine ayrılacağını söyledi. 12,5 milyar euro’luk bir bölümün ise yatırımlar için kullanılmasının öngörüldüğünü vurguladı.
Borç yapılandırılması
Ayrıca borç silinmesi olmayacak ama borçların yeniden yapılandırılması için müzakereler yapılacak.
Güvenin yeniden tesis edilmesi şart. Avantajların dezavantajlardan ağır bastığını ve yardım programı konusunda müzakerelerin başlamasını bütün samimiyetiyle tavsiye edebileceğini belirten Almanya Başbakanı Merkel’e göre Euro grubu borçların vadesini uzatmayı değerlendirmeye hazır.
Şimdi ne olacak?
Ancak süreç bu anlaşmayla bitmedi. Anlaşma önce Yunanistan parlamentosunun onayına sunulacak. Kabul edilirse Perşembe günü de Almanya parlamentosundan da geçmesi gerekecek.
Yasal çıkarılmalı
Ve aslında iş bununla da bitmiyor. Yunanistan parlamentosunun ayrıca anlaşmayla kabul edilen vergilerin arttırılması, emeklilik sisteminde kesintiler ve kamu harcamalarının kısılması gibi bazı önlemleri hayata geçirmek için bazı yasaları da kabul etmesi gerekiyor.
Güç adımlar
Anlaşmayla orta vadede finansman ihtiyacının güvenceye alındığını ve borçların yapılandırılması amacına ulaştıklarını belirten Tsipras ülke içinde atılacak adımların çok güç olacağını farkında.
"Dışarda savaştık, şimdi eve dönüp çıkar gruplarına karşı orada da mücadele etmemiz gerekecek." “Bunlar ekonomide durgunluk getirecek önlemler fakat anlaşmanın yürürlüğe girmesiyle yatırımların akmaya başlamasını ve durgunluğu bu şekilde aşmayı umuyoruz." (YY)