Atina'da hükümetin ekonomik krize karşı sosyal haklar alanında kısıtlama girişimine karşı iki hafta içinde ikinci kez düzenlenen genel grevde de ülkede ulaşım durdu. Başkentin yanı sıra Selanik'te düzenlenen mitinglere binlerce kişi katıldı.
Hükümet avro bölgesinde izin verilenin dört katına çıkan bütçe açığını kapatmak ve 300 milyar avroluk (yaklaşık 600 milyat TL) borcu azaltmak için ücretleri dondurmaya, emeklilik yaşını artırmaya ve vergileri yükseltmeye girişti.
Sosyalist hükümetin aldığı kararları zorlayan Avrupa Birliği de eylemcilerin hedefinde. 11 Şubat'ta Brüksel'de yapılan zirvede AB ülkelerinin ekonomi bakanları Yunanistan'ın ve dolayısıyla avro bölgesinin "istikrara kavuşması için işbirliği yapacaklarını" söyledi fakat somut bir yardım sözü vermedi. Buna karşılık yıl sonuna kadar Atina yönetiminin bütçe açığını yüzde 4 düşürmesini istedi. 16 Şubat'ta yapılan toplantıda da Yunanistan'dan bir ay içinde somut bir yol haritası belirlemesi istendi.
Yunanistan'da derinleşen krizin, 16 ülkeyi kapsayan avro bölgesinde yüksek oranda bütçe açığına sahip İspanya ve Portekiz gibi ülkeleri de etkilemesinden endişe ediliyor. Yunanistan'ın bu yıl bütçe açığını kapamak için 53 milyar avro borca ihtiyacı var fakat ülkenin borcunu ödeyebileceğine inanç azalıp kredi notu düşüldükç.e, borçlanmanın bedeli de yükseliyor.
2001'de avroya katılan Yunanistan aradan geçen dokuz yılda kamu ve uluslararası borçlarını artırdı. Kamu harcamaları yükselirken vergi gelirinin düşmesi, yolsuzluk ve rakamlarla oynanması nedeniyle durum kriz halini aldı. (EÜ)
* Bu haberi Athens News, NY Times ve BBC'den derledik.