Ekonomik krizle boğuşan Yunanistan'da 9,8 milyon seçmen, ülke tarihinin en kritik seçimi için 8 ayda üçüncü kez sandık başına gidecek.
Sandıklar sabah 7.00'da açılıyor
Seçmenler yarın yani 20 Eylül pazar günü sandığa gidiyor. Yerel saatle sabah 07:00’de açılacak sandıkları akşam 19:00’da kapanacak.
Son iki seçim
Ülkede son sekiz ayda 25 Ocak günü erken seçim ve 5 Temmuz günü referandum yapıldı.
SYRIZA'nın zaferi
Antonis Samaras’ın liderliğini yaptığı koalisyon hükümeti ekonomik kriz ve AB’den alınan borçların ödenememesi nedeniyle Ocak’ta erken seçim yapılması kararı almıştı. Erken seçimde, Aleksis Tsipras liderliğinde SYRIZA birinci parti olmuştu.
Seçimleri kazanan Alexis Tsipras Yunanistan’ın borçları konusunda AB ile daha sıkı bir pazarlığa girdi. Bazı reformların uygulanmasını reddeden Tsipras, görüşmelerin tıkanması üzerine referanduma gitme kararı aldı.
Referandum ve SYRIZA'nın kirizi
Referandumda AB’nin yeni kredi akışı ve geri ödeme konularında getirdiği koşulları kabul edilip edilmemesi oylandı. Yunanistan halkı yüzde 61,5 oranında hayır dedi. Görüşmeler devam etti, Tsipras’ın AB ile vardığı anlaşma, Syriza’da bölünmelere neden oldu. Bölünmeler partinin gücünü azaltması sonrası 21 Ağustos günü Tsipras istifa kararını açıkladı.
19 parti seçime giriyor
Seçime 19 parti giriyor. Seçimlere katılan 19 partiden 7'sinin yüzde 3’lük seçim barajını aşarak meclise girmesi bekleniyor. Katılım oranı yüzde 63,6’ydı.
İki farklı görüş
Seçim kampanyalarında beklendiği üzere partiler ekonomik programları üzerinden propaganda yaptı.Partiler Avrupalı kreditörlerin yardım anlaşmaları karşılığında istediği reformlara destek verenler ve vermeyenler olarak ikiye bölünmüş durumda.
Siyasi yelpazenin solunda bulunan SYRIZA ve muhafazakar sağ eğilimli Yeni Demokrasi (ND) Partisi, 3. kurtarma paketine soğuk bakmazken, partilerin kurtarma paketinin dayattığı reformların uygulanması konusunda farklı programları bulunuyor.
Tsipras: "Yeniden müzakere yapacağız"
SYRIZA lideri Aleksis Çipras, partisinin iktidar olması halinde Avrupalı kreditörlerle imzalanan anlaşmaları bundan sonra daha deneyimli olarak ve kendi hedefleri doğrultusunda yeniden müzakere edeceğini belirtiyor.
Yeni Demokrasi Partisi lideri Evangelos Meymarakis ise ülkenin kurtarma paketi için yürüttüğü müzakerelerin seçim sonrasında oluşturulacak çok katılımlı istikrarlı bir hükümet kapsamında ortak bir heyetle yürütülmesini savunuyor.
Avrupa'da kalmalıyız diyenler
Aynı çizgide yer alan Panhelenik Sosyalist Hareket (PASOK) ve Demokratik Sol Parti’den (DİMAR) oluşan Demokratik Güçbirliği ve merkez sol To Potami Partisi ise Yunanistan’ın her durumda Avrupa yörüngesinde kalması yönünde politika sürdürürken, ülkenin kalkınmasının yeni isimlerle mümkün olabileceğini öne sürüyor.
Avrupa'ya hayırcılar
Öte yandan, Avrupa karşıtları olarak bilinen Yunanistan Komünist Partisi (KKE), aşırı sağ Altın Şafak Partisi (Hrisi Avgi) ile SYRIZA’dan ayrılan milletvekillerinin oluşturduğu Halk Birliği Partisi (Laiki Enotita) ise Yunanistan’ın içerisinde bulunduğu zor durumdan kurtulması için tüm yardım anlaşmalarının iptal edilmesi ve gerekirse ülkenin AB’den ve Eurro Bölgesi'nden çıkması gerektiğini iddia ediyor.
Üç seçimin maliyeti 110 milyon euro
Yunanistan resmi haber ajansı ANA-MPA, pazar günü yapılacak seçimler için devletin kasasından 36,7 milyon Euro çıkacağını belirtiyor.
25 Ocak'ta yapılan erken genel seçimlerde harcanan 51,1 milyon ve 26,7 milyon Euro’ya mal olan 5 Temmuz'daki referandum da dikkate alındığında, son sekiz aydaki üç seçim için harcanan para yaklaşık 115 milyon Euro’yu buluyor. (HK)
* Kaynak: euronews.com, aa.com.tr,