Hakkari’nin Yüksekova ilçesinde 13 Mart’tan beri süren sokağa çıkma yasağı, 78. gününde kısmi olarak kaldırılmasının ardından, bianet’e konuşan YüksekovaHaber’in Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Zeki Dara evlerinin durumunu görmek için gelen insanların ilçe girişinde kuyruklarda beklediğini vurguladı. “Saat 8’de yasak başlayınca bu insanlar geri mi dönecek? Bu konuda önlem alınması gerekiyor” dedi.
Dara, operasyonların yoğunlaştığı mahallelerde neredeyse tüm binaların yıkıldığını söylerken, birçok yere bayraklar asıldığını ve evlerin içinde hakaret içerikli yazılamalar bulunduğunu belirtti.
İlçede elektrik trafolarının ve elektrik nakil hatlarının kullanılamaz durumda olduğunu ve mahallelere elektrik sağlanmasının aylar sürebileceğini ifade eden Dara, yasak kısmen kaldırılsa da Yüksekova'da kalmanın mümkün olmadığını, bugün evlerini görmeye gelen insanların akşam geri dönmek zorunda olduğunu söyledi.
İlçe girişinde kuyruk var
Dara’nın bianet’a aktardığı Yüksekova izlenimlerinden satırbaşları şöyle:
“78 gün sonra bugün yasak kalktı. 50 binin üzerinde insan Van, Hakkari ve çevre il ve ilçelere göç etmişti. Yasağın kalkmasının ilk saatlerinde ciddi bir yığılma vardı. İnsanlar evlerinin halini merak ediyordu. İlçe girişine 30 km uzaklıkta bulunan Yeniköprü Jandarma Karakolu’yla, yine ilçenin hemen girişinde bulunan devlet hastanesinde kurulan seyyar polis noktalarından geçerek şehre girdiler. Ben de sabah erken saatlerde Hakkari kent merkezinden bu şekilde geldim.
“Dün akşamdan beri sırf evinin durumunu merak edip içeri girmek isteyen çok sayıda vatandaş var. Bir kısmı girdi, çok sayıda insan ilçeye girebilmek için hala kuyrukta bekliyor.
"Saat 8’de yasak başlayınca bu insanlar geri mi dönecek? İnsanlar neyle karşılaşacağını bilmiyor. Geri dönmek istemiyorlar. Biz kuyrukta beklerken yasak tekrar başlayacak, ne yapacağız, diyorlar. Bu konuda önlem alınması gerekiyor.
“Zırhlı araçlar, yol üzerindeki evleri yıkıp geçmiş”
“İlçeye ilk girdiğimizde, Çarşı merkezde tahribat anlamında çok bir şey göze çarpmıyordu. Özellikle operasyonun yoğunlaştığı 6 mahalleye ilerledikçe 78 günün izleriyle karşılaşıyorsun. Çarşı merkezinde işyerlerinin camları kırılmış, kepenkleri indirilmiş. Çok katlı işyerlerinin üst katlarında tahribatlar söz konusu.
“Yüksekova’da 15 mahalle var ama operasyonlar Güngör, Cumhuriyet, Mezarlık, Kışla ve Orman Mahallesi’nde, Dize mahallesinin bir kısmında yoğunlaşmış. Çoğu mahallede neredeyse yıkılmadık ev, bina kalmamış. Birçok noktada, ilçenin vatandaşın sembol olarak belirlenmiş binalar tuzla buz edilmiş.
“Sıcak çatışma öncesi üstten, artık bu havan topu mudur bilmiyorum, uzaktan atıldığı belli olan toplarla binaların üst kısımlarında tahribat yaratılmış, ardından evlerin yakınlarından zırhlı araçlarla ateş edildiği belli oluyor. Bazı binaların çatıları uçmuş ama ön taraftan hasar görmemişler.
“Hendek ve barikatların olduğu caddelerde, hendeklerin bulunduğu noktalardan geçmemek için dolanılmış, dolanırken de zırhlı araçların geçebileceği güzergahların üzerindeki evler yıkılmış.
“Bırakın eğitime başlamayı, okullara yanaşmak bile zor”
“Valiliğin dünkü açıklamasında deniliyor ki ‘14 Mart’ta ara verilen eğitime devam edeceğiz’. Ama içeri girip baktığında bırakın eğitim vermeyi, okullara yanaşmak bile zor. Yeni yapılmış okullar yerle bir olmuş.
“İnsanlar iki tarafa da tepkili”
“Evlerin içinde insan onuruna yaraşmayacak, hakaret içerikli yazılamalar söz konusu. İnsan ağzına almak bile istemiyor. Orada mutfakta yıllarını vererek kurduğu tezgahından, yatağına yorganına kadar dağıtılıp üzerine bu yazılamaların yapılmış olması insanların ciddi anlamda tepkisine yol açıyor.
“İnsanlar öfkeli. Her iki tarafa da öfke söz konusu. Biz bunu hak edecek ne yaptık, diyorlar. Bizim mikrofon uzattığımız insanların bir kısmı ‘Biz zamanında, özellikle bu hendek olayında karşı durmadığımız için bunu kendimiz getirdik’ diye sitem ediyorlar. Bundan sonra ne olacağını merak ediyorlar.
“İnşaat için 3 aydan az zaman var”
“Kimse kaç yapının yıkıldığını bilmiyor. İnşaat yapılabilecek sezon çok az, 3 aydan kısa zaman var. Kentsel dönüşüm kapsamında bu evler yeniden mi yapılacak, daha az hasarlı evlerin akıbetinin ne olacağını kimse bilmiyor. İnsanlar telaş yaşıyor.
“Altı mahallede elektrik yok. Uzun süre de olmayacak gibi görünüyor. 70’e yakın trafo çatışmalar sırasında patlatılmış. Elektriğin yanında, insanlar ihtiyaçlarını karşılayacak gıdaya ulaşımda zorluk çekiyor.
“Gelenler, sırf evinin durumunu görmek için geliyor. Bu mahallelerde oturup akşamı geçirmek mümkün değil. Evlerini görüp, yakın köylerde ve diğer mahallelerdeki yakınlarının yanına geçecekler.” (ÇT)