Vakıf Üniversiteleri Birliği’nin düzenlediği 1. Eğitim Zirvesi (EDU SUMMIT) dün İstanbul’da The Marmara Otel'de gerçekleşti.
Vakıf Üniversiteleri Birliği’nin düzenlediği Zirve’de Vakıf Üniversiteleri Birliği’nin üyelerinin yanı sıra Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya, İstanbul Bilgi Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı ve Vakıf Üniversiteleri Birliği Başkanı Rifat Sarıcaoğlu katıldı.
YÖK'ün 2547 sayılı YÖK kanunun değiştirecek yasa taslağı önerisi Kasım 2012'de kamuoyuyla paylaşılmıştı. Tasarı değişikliklerin ardından 12 Ocak 2013'te Milli Eğitim Bakanlığı'na sunulmuştu.
Habertürk'ten Sultan Uçar'ın haberine göre toplantının açış konuşmasını yapan Sarıcaoğlu, hazırlanan YÖK yasa tasarısının Cumhurbaşkanlığı seçimlerinden sonra Meclis’te ilk gündem maddesi olarak görüşülmesini istedi.
Sarıcaoğlu “Öğrencinin üniversiteyi seçme hakkı olduğu kadar, üniversitenin de öğrenciyi seçme hakkı olmalıdır” dedi. Sarıcaoğlu’nun 30 yaş üstü yetişkinlere sınavsız üniversite hakkı verilmesi gerektiğini de belirtti konuşmasına Çetinsaya “Açıklamalarının altına imzamı atarım” diyerek karşılık verdi.
“YÖK koordine eden bir kuruma dönüşecek”
Çetinsaya yükseköğretimin yeniden yapılanmasına ilişkin çalışmanın tamamlandığını ve 12 Mayıs'ta Erzurum'daki Üniversitelerarası Kurul Toplantısı'nda açıklanacağını söyledi.
YÖK Başkanı yeniden yapılandırma ihtiyacına değindiği konuşmasında “Bu sadece eleştirdiğimiz vesayetçi, merkeziyetçi zihniyet anlamında değil, bürokratik müessese anlamında da sistemin bugünkü yükseköğretimin ağırlığını taşıması ve sistemi işletebilmesinin mümkün değil” dedi.
"Tüm çabamız sistemi Türkiye’nin ve dünyanın çağdaş dinamiklerine uygun şekilde dönüştürebilmek” diyen Çetinsaya yeni yasanın YÖK'ü koordine eden çağdaş bir kuruma dönüştüreceğini söyledi.
“5 milyon 450 bin öğrenci var”
Bunun için bilgi yönetim sistemini tekrar inşa ettiklerini ve bilgilere internet sitesinden ulaşabileceğini belirten Çetinsaya elde ettikleri bilgileri şöyle sıraladı.
“Şu anda 5 milyon 450 bin öğrencimiz var, Türkiye'de yükseköğretim sistemi içerisinde. Bunun yüzde 32'si önlisans, yüzde 62'si lisans, yüzde 6'sı lisansüstü programlarda okuyor. Genel olarak bütün sisteme bakıldığında yüzde 47'sinin açık öğretim sistemi içerisindeki öğrenciler olduğunu görüyoruz. İkinci öğretimin ise tüm öğrenciler içerisinde yüzde 12 ama sadece yüz yüze eğitim için düşünüldüğünde yüzde 25'lik bir payı var. Genel olarak baktığımızda sistemin yarısı açık öğretim, yüzde 32'si ön lisans, yüzde 25'i de ikinci öğretim şeklinde yapılanmış.
“Uzaktan öğretim ise sadece yüzde 1,7'yi oluşturuyor. Tüm sistem içerisinde, benim hesaplarıma göre 351 bin öğrenci vakıf üniversitelerimizde, 10 bin öğrenci de vakıf meslek yüksek okullarında okuyor. Açık öğretim sistemini dışarıda bırakırsak, tüm sistemin yüzde 10-15 aralığını vakıf üniversitelerimiz temsil ediyor." (BK)
* Fotoğraf: Erhan Elaldı / İstanbul / AA