İki buçuk milyondan fazla kişinin katıldığı Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) 2019 sonuçlarına göre sorulara verilen doğru yanıtların ortalaması düşük kaldı.
Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) yaptığı açıklamada 2019 YKS sonuçlarının eğitim sistemindeki yapısal sorunları gizleyemediğini belirterek şu ifadelere yer verdi:
"2019 YKS sonuçlarının en dikkat çekici yönü sorulara verilen doğru yanıtların ortalamasının çok düşük kalmasıdır. Bu durum, eğitim sistemimizin içler acısı durumunu bütün açıklığıyla ortaya koymaktadır."
Eğitim Sen konu başlıklarına göre verilen doğru yanıtların ortalamasını şu şekilde duyurdu:
"Ortalamalar itibariyle yanıtlara bakıldığında; birinci basamak sınavı TYT temel matematikte 40 soruda 5.6, fende 20'de 2.2, sosyalde 20'de 6.6, Türkçe'de 40'ta 14,6; ikinci basamak sınavı AYT'de ise matematik 40'ta 4.7, fizik 14'te 1, kimya 13'te 0.9, biyoloji 13'te 1.2, Türk dili ve edebiyatında 24'te 4.9, tarih 1'de 10'da 2.0, coğrafya 1'de 6'da 2.1, felsefede 12'de 2.4, tarih 2'de 11 soruda 1.9, coğrafya 2'de 11 soruda ortalama 2.3 doğru yanıt verildi."
"Sınav sistemi insani değil"
"Bu tablo Türkiye'de eğitim sisteminin uygulanan yanlış politikalar nedeniyle getirildiği noktayı görmek açısından önemlidir.
"İlk kez geçen yıl uygulanan YKS'nin ikinci kez yapıldığı bu yıl da sınav sonuçlarının pek çok yönden eleştirilmesi kaçınılmaz görünmektedir. 2019 YKS'ye giren 2,5 milyon adayın bir gün içinde sabah ve öğleden sonra yapılan oturumlarla 'başarı' göstermesi beklenmiştir. Böyle bir sınav sisteminin her şeyden önce insani olmayan bir nitelik taşıdığı ve milyonlarca gencin üzerinde yoğun bir psikolojik baskı yarattığı ortadadır."
"Dört kişiden biri işsiz"
Eğitim sürecinin bütün aşamalarında olduğu gibi, yükseköğretim alanında da eğitimin niteliği ve akademik yeterlilikler başta olmak üzere, çok sayıda sorun bulunduğunun altı çizilen açıklamada TÜİK verilerine göre üniversite mezunu her dört gençten birisinin işsiz olduğu belirtildi.
"Türkiye'de gerek liselere, gerekse üniversiteye girişte sorunun tek başına yapılan merkezi sınavlar olmadığını, aksine sorunun daha köklü biçimde sınavlara odaklanmış olan eğitim sistemi olduğu ve bu konuda köklü değişikliklere gidilmeden kalıcı çözümlerin üretilemeyeceği ortadadır. Dolayısıyla ilkokuldan başlayarak üniversiteye kadar, sürekli olarak yapılan sınavlara endekslenmiş bir eğitim sisteminin nitelikli olması mümkün değildir.
"Sınav merkezli eğitim anlayışı terk edilmeli"
"Eğitim Sen, her öğrencinin kendi ilgi ve becerisi doğrultusunda hangi alanda okuyacağını kendisinin belirleyeceği bir eğitim sistemi oluşturulması için gerekli çalışmaların en kısa sürede başlatılmasını, bunun için öncelikle 'sınav merkezli eğitim' anlayışının terk edilmesi gerektiğini savunmaktadır." (AÖ)