Haberin Kürtçesi için tıklayın
Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı Siyasi Partiler Sicil Bürosu’ndan, Yargıtay HDP'ye yapılan tebligatta, HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ’ın parti üyeliği ve görev kaydına ilişkin bilgilerin Yargıtay’ın sicil kayıtlarından düşürüldüğü bildirildi.
Tebligat, Cumhuriyet Başsavcısıvekili imzasıyla gönderildi.
Parti üyeliğinin düşürülmesiSiyasi Partiler Kanunu'nun "Siyasi Partilere Üye Olmak" başlıklı 11. maddesinin 5. fıkrasında şu ifadelere yer veriliyor: "Türk Ceza Kanununun 312. maddesinin ikinci fıkrasında yazılı halkı sınıf, ırk, din, mezhep veya bölge farklılığı gözeterek kin ve düşmanlığa açıkça tahrik etme suçlarından mahkûm olanlar, Terör eyleminden mahkum olanlar, siyasi partilere üye olamazlar ve üye kaydedilemezler." |
HDP: Üst yargı da iktidarın baskı aracına dönüştü
Fırat Haber Ajansı’nda (ANF) yer alan habere göre, Yüksekdağ’ın parti üyeliğinin düşürülmesine ilişkin HDP Merkez Yürütme Kurulu’ndan yapılan açıklamada özetle şu ifadelere yer verildi:
“(...) Yargıtay Kanunu'nun 27/4. Maddesi uyarınca Yargıtay Cumhuriyet Başsavcı Yardımcısının görevleri düzenlenmiştir. Yargıtay İç Yönetmeliği'nin görevleri düzenleyen 35. Maddesi’nde de görevler aynı şekilde sıralanmıştır.
“Bunlardan hiçbiri üyelik için gereken şartların kaybedilmesi halinde üyeliğin düşürülmesine karar vermek değildir. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcı Yardımcısının re'sen böyle bir yorum yaparak üyelik düşürme yetkisi yoktur.
“(…) Bu yapılan hukuk dışı uygulama kabul edilebilir değildir. Bir hukuk kurumunun hukuk dışı bu davranışı aslında Türkiye’de yargının geldiği ‘tuz koktu’ durumunun en bariz işaretlerinden birisidir.
“Üst yargı kurumları da ne yazık ki tamamen siyasi iktidarın baskı ve uygulama aracı haline dönüşmüştür. Cübbelere ilikler açılmış, siyasi iktidarın önünde cübbeler iliklenmiştir.
“Bu konuda hukuki işlemleri başlatacağımızı, hem iç hem de uluslararası hukuk alanında gerekli başvuruları yapacağımızı; hukuk dışı bu kararı alan ve uygulayanları en ağır biçimde kınadığımızı kamuoyuyla paylaşıyoruz."
HDP'nin itirazına neden olan maddede ne deniyor?
HDP'nin itiraz ettiği Yargıtay Kanunu'nun 27/4. maddesi'nde şu ifadelere yer veriliyor:
"Bizzat veya Cumhuriyet Başsavcı Başyardımcısı, Cumhuriyet Başsavcı yardımcıları marifetiyle siyasi partilerin tüzük ve programlarını ve kurucularının hukuki durumlarının Anayasa ve kanun hükümlerine uygunluğunu, kuruluşlarını takiben ve öncelikle denetlemek, faaliyetlerini takip etmek, gerektiğinde siyasi parti, siyasi parti üyesi veya kuruluşu hakkında mahallinde denetleme, inceleme ve soruşturma yapmak, yaptırmak…"
Vekilliği de düşürülmüştü
Yüksekdağ’ın milletvekilliği de 21 Şubat 2017’de düşürülmüştü.
Yüksekdağ’ın hakkındaki 10 ay hapis cezasının Yargıtay tarafından 2 Kasım 2016’da onanmasının ardından, Meclis'te okunan Başbakanlık tezkeresiyle Yüksekdağ’ın vekilliği 21 Şubat’ta düşürüldü.
4 Kasım 2016’dan beri tutuklu bulunan Yüksekdağ, 13 Şubat 2012’de el yapımı patlayıcının infilak etmesi sonucu ölen Marksist Leninist Komünist Partisi’nden (MLKP) Yasemin Çiftçi’nin cenaze törenine katıldığı için Adana 7. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından 10 ay hapis cezasına çarptırılmış, Yargıtay 16. Ceza Dairesi 2 Kasım 2016’da bu cezayı onamıştı.
Milletvekilliğinin düşmesiAnayasa Madde 84. – (Değişik: 23.7.1995 - 4121/9 md.) İstifa eden milletvekilinin milletvekilliğinin düşmesi, istifanın geçerli olduğu Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlık Divanınca tespit edildikten sonra, Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulunca kararlaştırılır. Milletvekilliğinin kesin hüküm giyme veya kısıtlanma halinde düşmesi, bu husustaki kesin mahkeme kararının Genel Kurula bildirilmesiyle olur. 82 nci maddeye göre milletvekilliğiyle bağdaşmayan bir görev veya hizmeti sürdürmekte ısrar eden milletvekilinin milletvekilliğinin düşmesine, yetkili komisyonun bu durumu tespit eden raporu üzerine Genel Kurul gizli oyla karar verir. Meclis çalışmalarına özürsüz veya izinsiz olarak bir ay içerisinde toplam beş birleşim günü katılmayan milletvekilinin milletvekilliğinin düşmesine, durumun Meclis Başkanlık Divanınca tespit edilmesi üzerine, Genel Kurulca üye tamsayısının salt çoğunluğunun oyuyla karar verilebilir. Partisinin temelli kapatılmasına beyan ve eylemleriyle sebep olduğu Anayasa Mahkemesinin temelli kapatmaya ilişkin kesin kararında belirtilen milletvekilinin milletvekilliği, bu kararın Resmî Gazetede gerekçeli olarak yayımlandığı tarihte sona erer. Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı bu kararın gereğini derhal yerine getirip Genel Kurula bilgi sunar. |
TIKLAYIN - FİGEN YÜKSEKDAĞ KİMDİR?
(EKN)