Halkların Demokratik Partisi (HDP) Adana milletvekili Meral Danış Beştaş, HDP eski Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ’ın dün görülen duruşmasına dair soru önergesi verdi.
Başbakan Binali Yıldırım’ın yanıtlaması istemiyle verdiği önergede, duruşmayı izlemek üzere Ankara’ya gelenlere yönelik engellemeler, uluslararası heyetin duruşmadan çıkarılması gibi uygulamaları sordu.
Yüksekdağ’ın tutuklandığı dosya ile ilgili 244 gün sonra dün (4 Temmuz) Ankara Adliyesi’nde görülen ilk duruşma öncesi aralarında Yüksekdağ’ı temsil etmek için gelen 1078 avukatın da olduğu otobüslerin Ankara’ya gelişi durdurulmuş, avukatların Anayasa Mahkemesi (AYM) önünde açıklama yapmasına izin verilmemiş, duruşmayı izlemeye gelen uluslararası heyetten önce beş kişi salona alınmış, daha sonra hepsi çıkarılmıştı. Mahkemenin üç avukat sınırlandırması da Yüksekdağ’ın avukatlarının talebi karşılığında geri çekilmişti.
Meral Danış Beştaş, bunların yanında duruşma salonunda 40 kadar kolluk görevlisi olduğunu belirtti.
“Avukatlar neden engellendi?”
Başbakan Yıldırım’a duruşmaya dair 20 soru yöneltti:
* Figen Yüksekdağ’ın duruşmasına yönelik bir gece evvelden başlatılan engellemelerin gerekçesi ne?
* Figen Yüksekdağ’ı temsil için gelen avukatların otobüslerinin bağlanması ve avukatların Ankara’ya gelişi neden engellendi?
* Özel araçları ile gelen avukatlara trafik cezası uygulanma gerekçesi ne?
* Figen Yüksekdağ’ın avukatlarına yönelik engellemelerin amaç ve gerekçesi ne?
* Çeşitli illerden duruşmayı izlemek için gelen yurttaşlar ile HDP mensuplarının Ankara’ya girişleri neden engellendi?
* Yurttaşların ve partililerin adliyeye girişlerinin engellenme sebebi ne?
* Avukatların AYM önünde açıklama yapmaları demokratik bir hak değil mi? Bu hakkın engellenme gerekçesi ne?
“Mahkeme heyeti neden karar değiştirdi?”
* Yurt dışından gelen milletvekili, avukat ve aktivistlerden oluşan heyetin, mahkemeye bildirim yapılmış olmasına rağmen neden duruşmayı izlemelerine izin verilmedi? Mahkeme heyetinin 5 kişilik bir sınırlama getirerek izin verdiği bu durum oturuma verilen aradan sonra neden değişti?
* Yurtdışından gelen heyetler duruşmalara gözlemci olarak katılabilmekte iken bu uygulama neden Figen Yüksekdağ’ın duruşması için geçerli olmadı?
* Duruşmaların aleniliği ilkesinden Figen Yüksekdağ’ın duruşmasında taviz verilme sebebi ne? Duruşma neden halka açık gerçekleştirilmedi?
* Mahkeme başkanı duruşma esnasında gelen bir telefon üzerine yabancı heyetin duruşmayı izlemesine yönelik tutumunu değiştirmiş olup bu gelişmenin sebebi ne? Mahkeme Başkanı bu hususta talimat mı aldı? Talimat kim tarafından verildi?
* Mahkeme başkan ve üyeleri duruşma esnasında duruşmanın seyrine dair bakanlara bilgi verdi mi? Yargı Figen Yüksekdağ’ın duruşması esnasında neden bağımsız kılınmadı?
“Olağanüstü kolluk görevlisi neden?”
* Mahkeme salonda olağanüstü sayıda kolluk görevlisi olmasının sebebi ne?
* Figen Yüksekdağ’ın duruşması için olağanüstü engelleme usullerinin uygulanma gerekçesi ne?
* Figen Yüksekdağ’ın duruşması için oluşturulan bu katı uygulamaların Yüksekdağ’ın hukuksuz tutukluluğu ile ilgisi var mı?
* 20 Mayıs 2016 tarihinde HDP’li milletvekillerinin dokunulmazlıkları kaldırılmasına yönelik başlatılan kampanya hâlihazırda devam mı etmekte? Bu kampanya dava sürecini de kapsıyor mu?
“Dava süreci iktidar tarafından mı yönetiliyor?”
* Figen Yüksekdağ’ın dava süreci de iktidar tarafından yönetilmeye devam mı etmekte?
* Figen Yüksekdağ’ın duruşması sırasında yargıya talimat verildiği tarafınızca da gözlemlendi mi?
* Figen Yüksekdağ ve tutuklu HDP’li milletvekillerinin yargı süreçleri hükümet tarafından mı organize edilmekte? Bu hususta hükümet olarak alınmış bir karar mı var?
* Yargı bağımsızlığının aleni bir biçimde uygulanmadığına Figen Yüksekdağ’ın duruşması esnasında tanık olduk ve bu bağlamda yargının bağımlı olduğuna dair yaşanan gelişmelerin hukuka ve adalete olan güveni yok ettiğini düşünmüyor musunuz?
* Hukuk dışı uygulamalar devam edecek mi? (BK)