* Fotoğraf: Yüksekdağ’a özgürlük, Twitter
Haberin İngilizcesi için tıklayın
Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) önceki Eş Genel Başkanlarından tutuklu siyasetçi Figen Yüksekdağ bugün “Cumhurbaşkanı’na hakaret” suçlamasıyla açılan davada hakim önündeydi.
Figen Yüksekdağ duruşmadaki beyanında, “Bu siyasi iktidardan umut beslemiyoruz. Umut kadınlardadır, halklardadır. Umut emeğiyle, şerefiyle, haysiyetiyle bu yaşamda var olmaya çalışanlardadır. Biz bu umudu yaşatmaya devam edeceğiz” dedi.
Figen Yüksekdağ :
— Züleyha Gülüm (@zuleyhagulum) February 11, 2021
“herkes biliyorki hukuki bir yargılama yok. Siyaset yapma hakkımız yargılanıyor. “
Ankara’da duruşmasındayız,
Siyasi eleştirilerinin hakaret suçunu oluşturduğu gerekçesi ile açılan dava beraat ile sonuçlandı. @Figenleyiz pic.twitter.com/K5wyprQOHo
Duruşmaya, HDP milletvekilleri Filiz Kerestecioğlu, Sevinç Coşkun, Züleyha Gülüm ve Nuran İmir katıldı.
Ankara 10. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen duruşmada mahkeme, Yüksekdağ’ın beraatına hükmetti.
Neden yargılanıyordu?
Davaya konu edilen, Yüksekdağ ve Selaharrin Demirtaş'ın, Can Dündar ve Erdem Gül'ün tutuklanmalarının ardından yaptıkları şu yazılı açıklamaydı:
“Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve Ankara Temsilcisi Erdem Gül’ün yaptıkları haberden dolayı tutuklanmalarını en sert biçimde kınıyoruz.
“Atılan bu adım Türkiye’deki bazı gerçeklerin bir kez daha görülmesine yol açmıştır. Türkiye’de düşünce ve ifade özgürlüğü, halkın haber alma ve basın özgürlüğü her gün ayaklar altına alınmakta ve çiğnenmektedir. Evrensel ve demokratik hiçbir ölçü geçerli değildir. Adalet mekanizması iktidarın ve Saray’ın denetimi altında davranmaktadır.
“Cumhurbaşkanı Erdoğan, yapılan haberin bedelini ödetmek için tutuklatmayı dayatmıştır. Yıllardır El Kaide türevi El Nusra, IŞİD ve Ahrar ul Şam gibi örgütlere maddi ve manevi yardım yapanlar, lojistik destek sağlayanlar, silah ve para yardımında bulunanlar, bu konuların konuşulmasını yasaklamak için çabalamaktadır. Ancak bu çabalar hem uluslararası hem de bağımsız ve tarafsız ulusal hukuk önünde hesap vermeyi engelleyemeyecektir.
“Günün ve dönemin gereği, demokrasi, adalet, eşitlik ve özgürlük mücadelesinde her vicdan sahibi yurttaşın birlikte hareket etmesi, nerede ve hangi şekilde olursa olsun baskı ve zulme karşı durmasıdır.”
Ne olmuştu?
4 Kasım 2016’dan beri tutuklu bulunan Figen Yüksekdağ, "örgüt yöneticiliği", "örgüt propagandası yapmak", "toplantı ve gösteri yürüyüşleri kanunu'na muhalefet", "halkı kin ve düşmanlığa tahrik", "suç işlemeye tahrik" ve "Türk milletini, Türkiye Cumhuriyeti devletini, devletin kurum ve organlarını aşağılamak” iddialarıyla yargılanıyor.
Kocaeli F Tipi Cezaevi’nde tutulan Yüksekdağ hakkında açılan ana davanın dosyası 7 ayrı fezlekenin birleştirilmesinden oluşuyor. 92 sayfalık iddianamede, hakkında 30 yıldan 83 yıla kadar hapis cezası isteniyor.
Yüksekdağ’ın, Demokratik Toplum Kongresi (DTK) içerisindeki faaliyetleri ve kimi siyasi faaliyetleri dosyadaki suçlamalar arasında yer alıyor. (AS)