Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Mersin milletvekili Mehmet Ali Öztürk ve Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) Denizli milletvekili Mehmet Salih Erdoğan, ana-muhalefet partisinin Meclis Adalet Komisyonu üyelerinin istifasını tartıştılar.
HaberTürk televizyonunun dün akşamki (31 Ocak) Haber Raporu programına katılan CHP'li Öztürk, Meclis İç Tüzüğü'ne aykırı olarak, Yargıtay ve Danıştay üye sayılarının artırılmasını öngören yasa tasarısının tartışmalarının engellendiği için istifa etmek zorunda kaldıklarını ifade etti; AKP'li Erdoğan ise, partilerin güçleri oranında temsil edildiklerini ancak çalışmalara etkilerinin eşit olduğunu, tartışmalara yeterli zaman ayırdıklarını söyledi.
Öztürk: Adalet komisyonu üzerinde baskı var
Öztürk, temel sorunlardan birinin tasarının altında Başbakan Erdoğan'ın imzasının bulunması ve hükümetin Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Adalet Komisyonu üzerinde baskı oluşturması, sağlıklı çalışmasına engel oluşturması olduğunu savundu.
24 Ocak'ta Adalet Komisyonu'na gönderilen tasarının 26 Ocak'ta genel kurula geldiğini ve hemen Bakana gönderildiğini kaydederek, "Danıştay ve Yargıtayın görüşü alındı mı? Hangisine gönderilmiş?" diye sordu; sorunun Başbakanın talimatlarıyla reforma kalkışılması olduğunu iddia etti.
Erdoğan: Yargının yükü hafiflemeli
AKP'li Erdoğan ise, bunu doğal karşılıyor; "Zaten hükümet reformu olarak Meclise geldi" diyor. Erdoğan, yargının tüm sorunlarının Danıştay ve Yargıtay üye sayılarının artırılmasıyla çözülemeyeceğini ancak çözüm bekleyen acil sorunlar bulunduğunu açıkladı.
AKP'li vekil, düzenlemenin yargının yükünü hafifletmek için gerekli olduğunu açıklarken, "Yargıtay'da bir milyon 800 bin dosya bekliyor. 18 bin dosya zamanaşımına uğradı. Daha dün Kemal Türkler dosyası zamanaşımından düştü. 10 yılda yargılama sonlandırılamadı; Hizbullah dosyasında insanlar tahliye edildi. İki binden fazla cinsel tacize uğrayan çocuk sorumluların ceza görmesini bekliyor" dedi.
Önceki gün (30 Ocak) kabul edilen tasarı Meclis Genel Kurulu'nda da geçmesi halinde, Danıştay'da 13 olan daire sayısı 15'e; üye sayısı da 95'ten 156'ya çıkacak. Aynı şekilde Yargıtay'da 250 olan üye sayısı 387'ye, 32 olan daire sayısı da 38'e çıkmış olacak.
CHP'li üyelerin istifalarına rağmen, Yargıtay ve Danıştay'la ilgili yasa tasarısının Adalet Komisyonu'ndan geçmesi tartışma yaratmıştı. CHP grubu olmadan yasanın komisyondan geçemeyeceğini ileri süren CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu da Meclis Başkanı Mehmet Ali Şahin'i göreve çağırmıştı.
Çiçek: Tasarı genel kurula gelecek
Şahin bu durumun hukuka aykırı olmadığına kanaat getirmesinden sonra Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek de, Balanlar Kurulun toplantısı sonrası yaptığı açıklamada, "Adalet Komisyonu'ndan yasa tasarısı geçti. Genel Kurula inmiş olacak. Bu hafta içerisinde sıra sayısını alır. Onu da ümit ederiz ki görüşürüz" dedi.
Gerçeker: Yeni dairelere gerek yok
CHP'liler, hükümetin yasayı geçirmek için acele etmesini Haziran'da görüşülecek İstinaf Mahkemeleri politikasını kolaylaştırmak istemesine bağlıyor.
Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Haziran ayındaki yaz kararnamesinde istinaf mahkemelerinde görevlendirme yapmayı düşündüklerini açıkladı. Yargıtay Başkan Hasan Gerçeker ise, istinaf mahkemeleri Haziran ayında faaliyete geçirilecekse yeni dairelerin kurulmasına gerek olmadığına inanıyor. (EÖ)