İngiltere'de Yüksek Mahkeme, Başbakan Boris Johnson'ın muhalefet tarafından "darbe" olarak nitelenen 14 Eylül'de aldığı parlamentoyu beş hafta süreyle askıya alma kararını hukuka aykırı buldu.
Mahkeme Başkanı Yargıç Brenda Hale, Kraliçe 2. Elizabeth'in de onayladığı askıya alma kararı ile "makul gerekçe olmadan Parlamento'nun anayasal işlevilerini yerine getirmesini engellediğini" kaydetti.
Avam Kamarası toplanabilir
Hale, bu sebeplerle Parlamento'nun askıya alınması kararının geçersiz olduğu ve Avam Kamarası Başkanı'nın girişimi ile derhal toplanabileceği vurguladı.
Yargıç Hale, 11 yargıç tarafından oybirliğiyle alınan kararla ilgili, "parlamenter demokrasinin uzun süreyle askıya alınmasının", "demokrasinin temel ilkeleri üzerindeki etkisinin aşırı" olduğunu söyledi.
Corbyn, Johnson'u istifaya çağırdı
Öte yandan, ana muhalefet İşçi Partisi lideri Jeremy Corbyn, mahkeme kararı üzerine Parlamento'yu derhal toplanmaya ve Başbakan Johnson'ı istifaya çağırdı.
Avam Kamarası Başkanı John Bercow ise parti liderleriyle görüşerek Avam Kamarası'nın yarın TSİ 13:30'da toplanacağını açıkladı.
Johnson: Brexit'i zorlaştırıyorlar
Karara şiddetle katılmadığını ama saygı duyduğunu açıklayan Başbakan Johnson ise, parlamentonun yeniden toplanacağını kabul etti.
Johnson,, Britanya Yüksek Mahkemesi'nin kararının anlaşmalı Brexit'i zorlaştırdığını iddia etti ve ekledi:
"Halihazırdaki yasalarla her ne olursa olsun Britanya AB'den 31 Ekim'de çıkacak, şimdi bizim için heyecan verici kısmı, iyi bir anlaşma elde etmek.
"31 Ekim'de çıkacağız"
"Biz de bunun üzerinde çalışıyoruz. Ve dürüst olmak gerekirse parlamentonun ve mahkemelerin yaptığı şeyler bu işi daha kolaylaştırmadı.
"Yasa uyarınca 31 Ekim'de çıkacağız ve ben anlaşmaya varacağımızdan çok umutluyum. Bence halk da parlamenterlerin biraraya gelip bu işin hallolması için ulusal çıkarlar doğrultusunda çalıştığını görmek istiyor ve biz de bunu yapacağız."
(PT)