Bildirinin hazırlayıcılarından olduğunu ve bildiriyi kendisinin yayımladığını ifade eden gazeteci Çalışlar, "Aşkın'ın durumu söz konusu olmadı. İlk önce bize sorulsun, Yaşar Kemal'e değil" diyerek tepki gösterdi.
Çalışlar : "Bildiri kapsamı, ifade özgürlüğü"
Bildirinin kapsamının baştan beri düşünce ifade özgürlüğü olarak belirlediklerini söyleyen Çalışlar, bianet'e, "Hiçbir zaman Rektör Aşkın'ın durumu söz konusu olmadı" dedi.
Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Aşkın'ın durumunu yakından izlediklerini, tutukluluğunu onaylamadıklarını ifade eden Çalışlar, birkaç defa köşesinde de bu düşüncesini kaleme aldığını, destek amacıyla Aşkın'ın cezaevinde ziyaret edildiğini söyledi.
Çalışlar, "Ancak biz, başta belirlediğimiz kapsam itibariyle, bildiriye sadece, düşünce ifade özgürlüğü ile alakalı Pamuk davası, Osmanlı Ermenileri Konferansı'nın ertelenmesi ve 6-7 Eylül Sergisi'ne saldırıya ilişkin örnekleri dahil ettik" dedi.
"301 davalarının sonucunu bekleme niyetimiz yok"
Rektör Aşkın'ın durumunu haksız tutukluluk kapsamında gördüklerini bildiren Çalışlar, şunları ekledi :
"Şimdi Rektör Aşkın tahliye oldu ve bu durumla ilgili itirazımız sona erdi. Şimdi de, mahkeme kararını bekleyeceğiz. Ama, 301 ve 305 ile ilgili itirazlarımız devam ediyor. Mahkeme kararlarını beklemekten de yana değiliz. Çünkü, bu tür davaların hiç açılmaması gerektiğini düşünüyoruz."
Bildiriye 880 kişi daha imza attı
Yaşar Kemal ile telefonda konuşurken yazara, "İmza attığınız Aydınlar Bildirisi'nde gözüm, Orhan Pamuk'un yanında Yücel Aşkın'ı da aradı" dediğini ifade eden gazeteci Tamer, "Yücel Aşkın için bir bildiri mi hazırlanıyor? Gönder hemen imzalayayım..." yanıtını aldığını, buna karşılık, "Aşkın'ın da adı varmış, ama imzaya açılmadan önce çıkartılmış" yanıtı vermesi üzerine ise Kemal'in, Öyle mi? Haberim yoktu. Ayıp etmişler..." dediğini yazdı.
Ayrıca, 169 aydının başlattığı bildiri kampanyasına, şu ana kadar Türkiye'den ve Avrupa'dan 880 kişi imza attı. (EÖ/KÖ)