Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Tekirdağ Milletvekili Dr. Candan Yüceer, sağlık emekçilerinin sorunlarını Meclis gündemine taşıdı.
"Şiddet artıyor"
Türkiye’de sağlık çalışanlarının emeklerinin karşılığını alamadığını belirten Dr. Yüceer, şöyle dedi:
“Son 18 ayda 8 binin üzerinde hekim istifa etti. Son 10 yılda ise yaklaşık 5 bin genç doktorumuz yurtdışına gitti. Hekimlerimizin yüzde 45’i aylık gelirinin yetmediğini belirtiyor.
"Her gün sağlık çalışanlarına yönelik bir şiddet haberi görüyoruz. Sağlık çalışanlarımızın yaşamı ve halk sağlığı için sağlık emekçilerinin sorunları bir an önce çözüme kavuşturulmalıdır.”
TBMM’de 2020 yılında kabul edilen yasanın da sağlıkta şiddeti önlemeye yetmediğini vurgulayan Dr. Yüceer, önergesinde şunları kaydetti:
“Hemen her gün aciller, poliklinikler, aile sağlığı merkezlerinde hasta ve yakınları tarafından sağlık çalışanlarına yönelik şiddet uygulanmaktadır.
"Şiddet failleri cezasızlıktan cesaret almaktadır. 2020 yılında 11 bin 942 beyaz kod (Sağlık Bakanlığı’nın sağlıkta şiddet birimi) verildi. Beyaz kodun 2 bin 4’ü fiziksel ve sözel, 234’ü fiziksel, 9 bin 704’ü de sözel şiddet için verildi.”
5 bin doktor yurtdışına gitti
“Türk Tabipleri Birliği’nin (TTB) verilerine göre 18 ayda 8 binin üzerinde hekim istifa etmiştir. Yurtdışında çalışmak için TTB’den talep edilen iyi hal belgesi bine ulaşmıştır.
"Yurtdışına gidebilmek için iyi hal belgesi talebinde bulunanların çoğunluğunun 26 ile 35 yaş aralığı içinde olduğu ifade edilmektedir. 2012 yılında verilen iyi hal belgesi 59 iken bu sayı 2019’da 1.047’ye, 2020’de 931’e, 21 Aralık 2021 itibarıyla ise 1.361’e ulaşmıştır. Kısacası yurtdışına başvurular on yıl içinde yaklaşık 24 kat artmıştır. Son 10 yılda toplam yaklaşık 5 bin genç doktorumuz yurt dışına gitmiştir.”
“Sağlık hizmetinin sunumu da olumsuz etkileniyor”
“Sağlık alanındaki sorunlar sağlık çalışanlarının yaşamlarını zora sokarken diğer taraftan sağlık hizmetinin sunumunu da olumsuz etkileyecek şekilde artmaktadır.
"Bu çerçevede, sağlık çalışanlarının sorunlarının tespit edilerek çözüme kavuşturulması, sağlık hizmeti sunumunun sorunsuz gerçekleştirilebilmesi amacıyla bir Meclis bünyesinde bir araştırma komisyonu kurulması gerekmektedir.”
(EMK)