Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Parti Meclisi Üyesi, Tekirdağ Milletvekili Dr. Candan Yüceer, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nda ek ders karşılığı çalışan personelin mağduriyetini TBMM gündemine taşıdı.
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık’ın yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi. Dr. Candan Yüceer’in “ek ders karşılığı” tanımıyla çalıştırılan binlerce personelin sorunlarına çözüm talebi yanıtsız kaldı.
Çözüm yerine soruları geçiştirmekle yetinen Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, asgari ücret altında çalıştırılan eğitimciler için “gözden geçiriyoruz” yanıtı verdi. Yüceer, “Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile her şeyin hızlanacağını söyleyenlerin, çalışanların sorunlarına uzaktan bakakaldığını bir kez daha gördük. Bakanlık ‘gözden geçirme’ yeri değil, çözüm üretme makamıdır. Ya emeği sömürülen binlerce eğitimcinin hakkını derhal verin, ya da bakanlık koltuğundaki yerinizi uzaktan ‘gözden geçirin’” dedi.
“Haftada 39 saat çalışıyorlar”
CHP’li Yüceer’in soru önergesini yanıtlayan Bakan Yanık, söz konusu personelin mevzuata göre çalıştırıldığını belirtti ve şu ifadeleri kullandı:
“Bu kapsamda, herhangi bir resmi görevi bulunmayanlar (Hizmet içi eğitim, kurs ve seminerler ile hizmet alanlara yönelik psiko-sosyal destek programı, beden eğitimi ve spor çalışmaları ile müsabaka, kamp, izcilik, müzik, halk oyunları ve güzel sanatlarla ilgili dallarda fiilen görev alacakların) en az lise mezunu olmaları yanında; Eğitim programlarında yer alan konularda gerekli bilgi, beceri ve öğretme yeteneği ile bu alanda öğretici belgesine sahip olması, Üniversite öğretim elemanlarından görevlendirilen personelin, öğretim üyesi veya öğretim görevlisi olması, Eğitim ve öğretim hizmetleri sınıfından görevlendirilen personelin, öğretmenlik formasyonuna sahip olması şartları aranır.
"Bu esaslar dahilinde haftada 39 saate kadar ek ders görevi bütçe ödenekleri mukabilinde verilmekte olup, her yıl çalışma onayları yenilenmektedir. Ek ders karşılığı çalışma bir istihdam yöntemi bir istihdam yöntemi olmayıp çalışanların verdikleri ek derse karşılık gelen ücretin ödendiği bir çalışma yöntemidir.
"Bu kapsamda çalışılan personelin durumları personel yönetim sistemini bütünlüğü çerçevesinde ele alınarak gözden geçirilmektedir.”
Yüceer: “mağduriyet bir an önce giderilmelidir”
Bakan Yanık’ın soru önergesine verdiği cevabı değerlendiren Dr. Yüceer, şöyle dedi:
“Ek ders karşılığı çalışan personelin maaşı, aynı yetki ve sorumluluğa sahip olduğu kadrolu iş arkadaşlarının aldığı maaşın yaklaşık üçte biri civarındadır. Hatta bu maaşın zaman zaman asgari ücretin bile altına düştüğü belirtilmektedir.
"Bu personelin izin hakkı bulunmadığı gibi, işsizlik sigortası ve kıdem tazminatı gibi haklardan yararlanamamaktadır. Bu şekilde çalışan yaklaşık 5 bin personelin çalıştığı ifade edilmektedir. Bakanlık cevabında personelin durumunun gözden geçirildiğini belirtiyor. Bakanlık ‘gözden geçirme’ yeri değil çözüm üretme makamıdır.
"Ek ders karşılığı çalışan meslek elemanlarının mağduriyeti bir an önce giderilmelidir. Ek ders karşılığı çalışan personelin sesine kulak verin, kadro ve özlük hakları taleplerini karşılayacak adımları bir an önce atarak mağduriyetlerini giderin."
(EMK)