CHP'den ihraç edilen grupta yer alan eski genel sekreter Ertuğrul Günay, CHP'nin YTP ile değil Demokratik Sol Parti (DSP) ile birleşmesi gerektiğini savunurken, YTP'den ayrılan Sosyal Demokrasi Vakfı (SODEV) Başkanı Ercan Karakaş, "YTP'nin gelişme perspektifi olmadığı için, birleşmeden çok, YTP'nin CHP'ye katılımının söz konusu olduğunu" söyledi.
Cumhuriyet Gazetesi yazarı Ergin Yıldızoğlu iki partinin de dünyadaki neo-liberal ekonomi politikalarına bir alternatif oluşturmadığı için sosyal demokrat sayılamayacağını, birleşmenin de bu yönüyle değerlendirilmesi gerektiğini belirtti.
Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP) Genel Başkan Yardımcısı Hakan Tahmaz ise statükocu olmayan güçlerin YTP'den ayrılması nedeniyle YTP ve CHP'nin birleşmesinin, Türkiye siyaseti açısından bir yenilik ve beklenti oluşturmadığını söyledi.
Ertuğrul Günay, SODEV' den Ercan Karakaş, Ergin Yıldızoğlu ve ÖDP'den Hakan Tahmaz, CHP ve YTP'nin birleşme görüşmelerini bianet'e şu sözlerle yorumladı:
Günay: CHP solda birlik görüntüsü vermeye çalışıyor
* Türkiye solunda güç kaybı nedeniyle bir seçim yenilgisinden değil, seçimdeki başarısızlıktan dolayı bir parçalanmışlıktan söz edebiliriz. Sosyal demokrat olma iddiasındaki partilerin başta liderlerine, yönetim kadrolarına ve programlarıyla söylemlerine güven yitiminden dolayı bu başarısızlık ortaya çıkmıştır.
* SHP-DYP ve DSP-ANAP-MHP koalisyonu dönemlerinde, Doğu ve Güneydoğudaki hak ihlalleri, Sivas katliamı gibi olaylarda sosyal demokratların demokratikleşme adına verilen sözleri tutmadığı ortaya çıktı. Ekonomik krizin faturasının geniş kitlelere ödettirildiği bu süreçte, bunlardan bir şekilde sorumlu olan kişilerin bir araya gelmesi, bu birleşmenin ciddiyeti ve içeriği konusunda kuşku doğuruyor.
* YTP, siyasal açıdan kişiliği oluşmamış bir parti. DSP içindeki kriz sonrası bir çıkış yapmaya çalıştılarsa da kendilerini anlatamadılar. Birleşme CHP'nin zaten güçlü olduğu zengin çevrelerde onu biraz daha güçlü hale getirirken; işçiler, memurlar ve işsizlerin oluşturduğu geniş bir kesimde YTP ile birleşmenin yarattığı bir hoşnutsuzluk olabilir.
* CHP, oluşumunu tamamlamamış siyasi partilerle birleşerek solda birlik görüntüsü vermeye çalışıyor. Buna karşın CHP, kendi içinde partinin gelişimi için emek vermiş kişileri ihraç etmeye çalışıyor.
* CHP, AB ve Kıbrıs gibi konularda çözüm yanlısı ve sürükleyici politikalar yerine tutucu, milliyetçi politikaları tercih etti. AB konusunda AKP'ye pay bırakmamak için yeni bir söylem geliştirme gayretine girebilirler.
* Sosyal demokraside bölünmüşlük DSP ve CHP arasındadır. DSP'nin sandığa gitmeyen birkaç milyonluk bir tabanı var. DSP'nin bugünkü kadrolarıyla yönetilemeyeceğini savunan bir taban bu. DSP ve CHP'nin Türkiye'yi yeniden yapılandırmaya yönelik, aritmetik bir birleşmeden öte bir program oluşturma amacıyla bir araya gelmeye; ekonomiden demokrasiye yeni açılımlar getiren bir birleşmeye ihtiyacı var.
Karakaş: Organik bir birleşme yok
* CHP ve YTP'nin birleşmesinden çok YTP'nin CHP'ye katılması söz konusu. Biz, YTP'den gelişme perspektifi olmadığı için ayrılmıştık. YTP, yüzde 1 barajını bile aşamıyor ve bir umut yaratamıyorken, farklı bir siyaset anlayışı da mümkün değilse birleşme olumludur.
* Sosyal demokratlar evrensel ilkelere göre bir örgüt yapısı ve çalışma tarzını benimseyemedi. Her bakımdan sosyal demokrasiye uygun bir siyaset tarzı yaşama getirilemedi. Eşitlik, özgürlük, barış, sosyal adalet gibi değerlerin hayata geçirilmesinin yanı sıra, demokratik örgütlerle ve toplumla diyalog eksikliği, CHP'nin düşük oy almasında etkendir.
* YTP de bu anlamda CHP'den farklı bir siyaset ortaya koyamadığı için destek bulamadı. Birleşmelerin halka güven verecek somut politikalarla güçlendirilmesi gerekir. Bu birleşme çıkış olarak eksiktir. Nasıl bir programa bağlı olarak birleşildiği açıklanmadı. SHP ve CHP'nin birleşme görüşmelerinde aylar süren müzakereler yapmıştık. Sosyal demokraside ideolojiden çalışma tarzına kadar bir yenilenmeyi savunmuştuk. CHP ve YTP arasında böyle gelişen, organik bir birleşmeye dayalı süreç görmüyorum.
* Çoğulculuk ve parti içi demokrasi sol bir parti içi kaçınılmazdır. CHP bu anlamda bir yönelik sergilemediği için birleşme yeni bir açılım doğuramaz.
Yıldızoğlu: İki parti de sosyal demokrat değil
* CHP ve YTP'nin birleşme girişimlerinin "solda birlik olarak" yansıtılmasına karşın bu iki partinin sol ya da sosyal demokrat olarak tanımlanması anlamsız.
* Sosyal demokrasi açısından yeni bir program yaratacaklarını düşünmüyorum. Yapacaklarını söyledikleri açılım Kemal Derviş'in yaptığı Blair, Schröder çizgisinde 3. yola dayalı bir açılımsa, bunun zengin ülkelerde bile neo-liberalizmin kurallarına uyma, gelir adaletsizliğinin derinleştiği bir siyaset olduğu bellidir.
* CHP açısından bakarsak, savaşa karşı çıkmak ve laikliği öne çıkarmak ile sosyal demokrat olunmuyor. Muhafazakar partiler de bu değerleri savunabilir. Gelir dağılımında eşitlik, dünya ekonomisinde emperyalizm ve küreselleşmeye karşı iki partinin de bir programı yok.
* Sosyal demokrasi emek ve sermaye arasında uzlaşma öngörür. Ancak bunun yerine neo-liberal serbest piyasa prensiplerini benimseyen bir program benimsiyorlar. Batıda, IMF ve serbest piyasanın rolü gibi sol ve sosyal demokratların tartıştığı konular, bu iki parti için hala tabu.
* Sosyal demokrasiyi temel alıp neo-liberalizmi benimseyip, dünya ekonomisini emekçiler açısından sorgulamıyor ve yeni açılımlar yaratmıyorken bu iki partinin de tarihsel bir akım olarak sosyal demokrasiyle nasıl bir ilgileri olduğu meçhuldür. Türkiye o kadar sağa kaydı ki, merkez partisi olmadığı için solda duruyorlar.
Tahmaz: Birleşmeden beklentimiz yok
* 28 Mart seçimleri öncesinde o zamanki YTP içindeki Ercan Karakaş ve Doğan Taşdelen gibi isimler nedeniyle seçim ittifakı görüşmelerimiz olmuştu.
* Ancak ÖDP sosyalistlerin, özgürlükçü solcuların politik mücadele zeminde buluşmasını savunuyor. YTP sosyal demokrat hareketi ne derece toparlar, bundan kuşkuluyum. YTP'nin statükocu olmayan kadrolarının da ayrılması, YTP'nin çıkış iddialarını yerine getirememesi ve CHP'nin de Türkiye sorunları karşısında izlediği politikalar emekten yana sol güçlerin kapsamı dışında olduğu için bu birleşmeden Türkiye siyaseti açısından herhangi bir beklentimiz yok.(ÖG/YS)