Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “seçim mitingleriyle” ilgili Yüksek Seçim Kurulu’na (YSK) yaptığı ikinci başvuru da reddedildi. HDP yaptığı açıklamada, “Erdoğan'ın yaptığı her mitingle ilgili olarak YSK'ya ihlal başvurusunda bulunmaya devam edeceklerini” açıkladı.
HDP 5 Mayıs’ta YSK’ya başvurmuş, başvuruları aynı gün içinde reddedilmişti. HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Ali Ürküt’ün Erdoğan’ın 5 Mayıs'ta Tekirdağ'da “Toplu Açılış” adı altında yaptığı mitingle ilgili dün yaptığı ikinci başvurusunun konusu da “Cumhurbaşkanının seçim yasalarını açıkça ihlali” olarak belirtildi:
“298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Yasanın 49 ve devamı maddelerinde ‘Seçim Propagandası’ düzenlenmiştir. Buna göre propaganda, 298 sayılı Yasa hükümleri dairesinde serbesttir. 298 sayılı Yasa hükümlerine aykırı olarak yürütülen propaganda faaliyetlerinin serbestlik kapsamında olmayacağı açıktır.
5 Mayıs 2015’te Yüksek Seçim Kurulu’na başvurmuş, Cumhurbaşkanının uzunca bir süredir Anayasal tarafsızlığına ve tarafsızlık yeminine aykırı olarak iktidar partisi yöneticisi gibi davrandığını, devletin ve dolayısıyla halklarımızın olanaklarını kullanarak açılışlara katıldığını, mitingler düzenlediğini, partimiz ve Eş Genel Başkanımız Sayın Selahattin Demirtaş ile diğer muhalefet ve ana muhalefet partileri ve genel başkanlarının (adlarını ve programlarının içeriğini de anarak) aleyhine açıklamalarda bulunduğunu, kutsal dini duyguları istismar edecek biçimde dini semboller kullandığını, dolayısıyla 7 Haziran 2015 tarihinde gerçekleştirilecek 25. Dönem Milletvekili Genel Seçimlerinin dürüstlük içerisinde yürütülmesini engellediğini belirtmiş, bu nedenle Cumhurbaşkanlığı Makamının saygınlığına gölge düşürülmeyecek biçimde uyarılmasını istemiştik.
Yüksek Seçim Kurulu 29 Mart 2015 gün ve 472 sayılı kararına atıfta bulunarak ‘Yüksek Seçim Kurulunun Cumhurbaşkanının faaliyetlerini denetleme yetkisinin bulunmadığını belirterek’ istemimizin reddine karar vermiştir.
Ancak Cumhurbaşkanı, 5 Mayıs’taki başvurumuzdan hemen sonra Tekirdağ’da miting düzenlemiş, doğrudan muhalefet partilerini hedef alan konuşmalar yapmıştır. Cumhurbaşkanının yansızlık ilkesine aykırı hareket ettiğini, 298 sayılı Yasanın 49 ve devamı maddeleri ile seçim yasaklarına aykırı davrandığını göstermektedir.
Yüksek Seçim Kurulu’nun, seçimin düzen içinde ve dürüstlük ilkelerine uygun olarak yapılmasının sağlanması amacıyla, Cumhurbaşkanlığı Makamının buna aykırı davranışlarının engellenmesi de içerisinde olmak gerekli önlemleri almasını ve sonucu hakkında partimizin bilgilendirilmesini umuyoruz.” (AS)