*Fotoğraf: AA/arşiv
Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Muharrem Akkaya, İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu'na verilen 2 yıl 7 ay hapis cezasının kesinleşmesi halinde cumhurbaşkanı adayı olup olamayacağına ilişkin dün (18 Aralık) yaptığı açıklamanın üzerine ikinci bir açıklama yaptı.
Habertürk yazarı Kübra Par’ın sorularını yanıtlayan Akkaya'ya “Yaşanacak süreçlere bağlı Kübra Hanım. Adaylık süreci kesinleşmeden cezası kesinleşirse yerine başka bir aday gösterebilirler. Fakat kesinleştikten sonra listeye dokunmamız mümkün değil. Seçime girer ama kazansa bile mazbatası verilmez" demişti.
Akkaya’nın bu açıklamasının ardından YSK'nin tarafsızlığı yine tartışma konusu oldu. CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun “YSK Başkanı siyaset yapmak istiyorsa cübbesini çıkarsın” dedi.
"Somut bir kişiye ilgili görüş belirtmedim"
Akkaya eleştiriler üzerine Par'a yeni bir açıklama yaptı. Par "YSK Başkanı Akkaya'ya haksızlık etmeyin" başlıklı yazısında aldığı yanıtı aktardı:
“Önümüzde somut bir olay veya dosya yok. Ben genel prensipleri hatırlattım. Anayasa ile beraber 6271 sayılı Cumhurbaşkanı seçimi kanunun 4. Maddesindeki düzenlemeleri anlatmaya çalıştım. Somut bir kişi, olay ya da dosya ile ilgili görüş belirtmedim."
TIKLAYIN-YSK Başkanı: Adayken cezası kesinleşirse seçilse bile mazbata alamaz
Akkaya ne demişti?
Akkaya, Par'ın "Bir cumhurbaşkanı adayı, seçim takvimi açıklandıktan ve adaylığı YSK tarafından resmen kabul edildikten sonra siyasi yasaklı hale gelirse adaylığı düşer mi? Öyle bir durumda onu aday gösteren parti veya partiler yerine farklı bir ismi aday gösterebilir mi? sorusuna şöyle yanıt vermişti:
"Yaşanacak süreçlere bağlı. Adaylık süreci kesinleşmeden cezası kesinleşirse yerine başka bir aday gösterebilirler. Fakat kesinleştikten sonra listeye dokunmamız mümkün değil. Seçime girer ama kazansa bile mazbatası verilmez."
TIKLAYIN-İmamoğlu davasında karar: 2 yıl 7 ay 15 gün hapis
Ne olmuştu?
İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun, bir basın açıklamasında Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Sadi Güven ve kurul üyelerine hakaret ettiği gerekçesiyle hakkında dava açılmıştı.
15 Aralık günü İstanbul Anadolu 7. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen karar duruşmasında İmamoğlu'na 2 yıl 7 ay 15 gün hapis cezası verildi.
Mahkeme, ayrıca siyasi yasak anlamına gelen 53. maddenin uygulanmasına hükmetti.
TIKLAYIN-Halk hükümeti istifaya çağırdı | İmamoğlu: Halkın verdiği yetkiyi bir avuç insan alamaz
Kanun ne diyor?
6271 sayılı Kanunun değiştirilen 4'üncü maddesi 25 Nisan 2018 yılında Resmi Gazete'de yayınlandı.
Madde şöyle:
"MADDE 4- (1) Genel oyla yapılacak seçimde, geçerli oyların salt çoğunluğunu alan aday, Cumhurbaşkanı seçilir. İlk oylamada bu çoğunluk sağlanamazsa, bu oylamayı izleyen ikinci Pazar günü ikinci oylama yapılır. Bu oylamaya, ilk oylamada en çok oy almış bulunan iki aday katılır ve geçerli oyların çoğunluğunu alan aday Cumhurbaşkanı seçilir.
(2) İkinci oylamaya katılmaya hak kazanan adaylardan birinin herhangi bir nedenle seçime katılmaması hâlinde; ikinci oylama, boşalan adaylığın birinci oylamadaki sıraya göre ikame edilmesi suretiyle yapılır. Ancak ikame, geçici sonuçların ilânını takip eden gün saat 17.00'ye kadar yapılabilir.
(3) Oylamalara tek adayla gidilmesi hâlinde, oylama referandum şeklinde yapılır. Geçerli oyların salt çoğunluğunu alan aday Cumhurbaşkanı seçilir. Oylamada, adayın geçerli oyların salt çoğunluğunu alamaması hâlinde seçim yenilenir ve kesin sonuçların ilânından sonra gelen kırkbeşinci günü takip eden ilk Pazar günü sadece Cumhurbaşkanı seçimi yapılır.
(4) Cumhurbaşkanının görev süresinin dolması veya seçimlerin yenilenmesine karar verilmesi ya da seçimlerin tamamlanamaması hâllerinde, yenisi göreve başlayıncaya kadar mevcut Cumhurbaşkanının görevi devam eder.
(RT)