Türk Telekom Kurumsal İlişkiler Başkanı Ahter Kutadgu, erişime olanak veren yeni mahkeme kararı kendilerine ulaşır ulaşmaz engeli kaldırdıklarını söyledi.
İnternet kullanıcıları mahkemeye başvurdu; imza topladı
Daha önce sitenin yeniden erişime açılması için daha önce mahkemeye başvuran İnternet kullanıcıları, "youtube yasağına karşıyım!" başlığıyla imza topluyordu.
NTV'ye telefonla bağlanan bir kampanya sözcüsü, kampanyanın Youtube lehine yapılmadığını, bu yönde bir kararın çözüm olmadığını anlatmak için yapıldığını belirtti. Kampanya sözcüsü, hakaret içerdiği açıklanan videonun Youtube sitesinden çıkarıldığına ilişkin bir haber aldıklarını söyledi.
Şişli Adliyesi önüne dün (8 Mart) gelen İstanbul'dan bazı İnternet kullanıcıları, bir basın açıklamasıyla "Bunu önlemenin yolu sansür değil" dediler.
RSF: Siteye erişimin engellenmesi radikal ve orantısız bir önlem
Paris merkezli uluslar arası Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) örgütü, yaptığı yazılı açıklamada, "Saldırı mahiyetinde olan birkaç belge yüzünden video değişim sitesinin bütününe erişimin engellenmesi radikal ve orantısız bir önlemdir" diyerek Youtube yasağına tepki gösterdi.
Benzer önlemlere Brezilya ve İran'ın da daha önce başvurduğunu anımsatan RSF, "uygulama orantısız" diyerek tepki gösterdi.
Mahkeme: Karar video siteden çıkarılırsa kaldırılır
6 Mart'ta, İstanbul Nöbetçi 1. Sulh Ceza Mahkemesi, YouTube sitesine erişimi, Türk ve Yunan İnternet kullanıcıları arasında geçtiğimiz yıllarda başlayan ancak 5 Ocak'ta devam eden e-kayga sonucunda Yunanistanlı İnternet kullanıcılarının sitede yer verdikleri bir videoda "Atatürk'e yönelik hakaret içerdiği" gerekçesiyle durdurmuştu.
Aynı gün alınan bir başka kararla videonun çıkarılması halinde yasağın kalkacağını bildiren mahkemenin söz konusu kararı Türk Telekom tarafından uygulamaya sokulmuştu.
İnternetçiler yasağa karşı 25 bin imza topladı
Atatürk'e hakaret içeren bir video nedeniyle tüm sitenin yasaklanmasına tepki gösteren İnternet kullanıcıları, başlattıkları imza kampanyasında şu ana kadar 25 binin üzerinde imza topladılar.
İmza kampanyasında, "kendini bilmez bir insanın yaptığı terbiyesizce bir durum için youtube'dan videonun kaldırmasını istemek yerine tüm Türk halkının bu siteye erişiminin yasaklanmasına karşı gelen insanların başlattığı dijital imza toplama kampanyasıdır" sözlerine yer veriliyor.
Uluslar arası medyaya da yansıyan yasak "Los Angeles Times" gazetesinde, "YouTube'a erişimin engellenmesi temel bir hak gibi görünmeyebilir. Ancak Türkiye'de ifade özgürlüğü konusu 'patlamaya hazır' durumda" diye yazdı.
İran ve Brezilya da yasakladı
İran'da İnternet erişim sağlayıcıları, ahlaka aykırtı içerikler bulunduğu gerekçesiyle Aralık 2006'dan beri "Youtube" sitesine erişimi engelliyor. Ocak 2007'de de Brezilya yargısı, yerel bir sanatçıya hakaret içerdiği gerekçesiyle siteye erişimi birkaç günlüğüne yasaklamıştı. (EÖ/TK)