İnternet Teknolojileri Derneği (INETD), YouTube küresel video paylaşım sitesine Türkiye'den 19 aydır sürdürülen erişim yasağını Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) taşıdı.
İNETD Başkanı Mustafa Akgül, 5 Mayıs 2008'den beri youtube.com sitesine getirilen yasağa karşı, "INETD, zarar görenler ve tüm ülke adına" başvuru yaptıklarını, yasağı ise "hukuka ve kamu yararına aykırı" olduğunu savunduklarını açıkladı.
Türkiye'de iç hukuk yolları tükendiği için AİHM'e başvurmak zorunda kaldıklarını ifade eden Akgül, yasağın Anayasa'ya, evrensel ilkeleri ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ne (AİHS) aykırı olduğunu kaydetti.
"Erişim yasağıyla kaldı, yargılama yapılmadı"
Ankara 1. Sulh Ceza Mahkemesi'nin on kadar video nedeniyle ve 5651 Sayılı İnternet Yoluyla İşlenen Suçlara İlişkin Kanuna dayanarak uyarınca 5 Mayıs 2008'de aldığı erişim yasağını AİHM'in gündemine getiren başvurucu avukat Nihad Karslı, dilekçesinde, "Söz konusu videoların bazıları youtube tarafından tamamen kaldırıldı. Bazıları ise sadece Türkiye'den erişime kapatıldı. Bu süre zarfında herhangi bir yargılama yapılmadı; dava açılmadı, savunma alınmadı. Tedbir kararı yenilenmesi gerektiği halde yenilenmedi" dedi.
Karslı, erişim yasağını kaldırmak için Ankara 1.Sulh Ceza Mahkemesi'ne yaptıkları itirazın 15 Nisan 2009'da reddedildiğini, bu karara yaptıkları itirazın da Ankara 27. Asliye Ceza Mahkemesi'nin "İtiraz ilk hafta içerisinde yapılmalıydı" tespitiyle 8 Mayıs 2009'da verdiği kararla sonuçsuz kaldığını, bu nedenle AİHM'e başvurmak zorunda bırakıldıklarını açıkladı.
"Yasak örgütlenme özgürlüğüne de sınırlama"
"İnternete yeni başlamış birinin, youtube sitesini yeni keşfetmiş birinin, ya da sosyal ağ oluşturmak isteyen, yurttaş firma, sivil toplum kuruluşuna, yani Türkiye'de yaşayan birey ve kurumlara, ve Türkiye'de yaşayan kurumlara ulaşmak isteyen dünya üzerindeki herhangi bir aktörün bu hakkı yok sayılıyor; onun seçim özgürlüğüne kısıtlama getiriliyor.
"İnternet yaşamın tüm boyutlarını kapsadığı için, İnternete getirilen bir kısıtlama en başta iletişim özgürlüğüne getirilen bir kısıtlamadır. Bunun doğal sonucu, yukarıda belirtilen ifade, adil yargılama ve öğrenme özgürlüğü dışında, kendini geliştirme, iş yapma, eğlenme gibi özgürlüklere kısıtlama getirilmektedir. İnternet bugün bir toplanma ve örgütlenme ortamıdır. Siyasi partiler, sivil toplum kuruluşları İnterneti kendi aralarında haberleşmenin ötesinde, politik faaliyet ortamı, kamuoyundan geri besleme ortamı, kendileri ifade etme tanıtma ortamı olarak kullanmaktalar.(..) Sitenin kapalı kalması sivil toplum ve siyasal aktörlerin örgütlenme özgürlüğüne sınırlama getiriyor. INETD olarak bu sınırlamadan payımıza düşeni aldık."
Başvuruda, erişim yasağının yalnızca ifade özgürlüğü ve adil yargılanma hakkının değil, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nde tanımlanan "örgütlenme hakkı"na dair 11. maddenin de ihlali anlamına geldiği vurgulandı. (EÖ)