Dünyada günde bir milyara yakın video izlenen YouTube küresel video paylaşım sitesine Türkiye'de yargı kararıyla uygulanan erişim yasağı 5 Mayıs'ta ikinci yılını doldurdu.
YouTube.com sitesinden sonra Lastfm.com.tr sitesine sansür de Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) taşındı.
Ankara 1. Sulh Ceza Mahkemesi, Atatürk'ün anısına saldırı niteliğinde videolar yerleştirildiği gerekçesiyle 5 Mayıs 2008'de youtube sitesine yasak koymuştu. Bu mahkeme kararı kaldırılsa dahi, sansür öngören 10'u aşkın mahkeme kararı daha sırada bekliyor.
Türkiye yetkilileri, Türkiye'de temsilcilik kurulmasını talep ederken site yetkilileri her bir ülkeye göre farklı içerik denetimi yapamayacaklarını ifade ederek bunu reddediyorlar.
Akgül: Başkasına değil Türkiye'ye zarar veriyor
İnternet Teknolojileri Derneği (INTED) Başkanı Mustafa Akgül, İnternetin marjinal problemlerine İnterneti yasaklayarak çözüm aramanın Türkiye'ye zarar verdiğini açıkladı.
"İnternet'ten korkmanın, İnterneti ve çağı algılayamamanın, İnternete ilişkin düzgün yapılanma kuramamanın sonucu. Türkiye İnternet'le savaşarak 'harakiri yapmayı' sürdürüyor.
"Yasaklama refleksinden vazgeçip, İnterneti yaşamı kolaylaştırmak, demokrasimizi geliştirmek, toplumsal kalkınmayı sağlamak, dünya ile rekabet için kullanmaya odaklanmalıyız... Ülkemiz, bu potansiyeli kavrayamadığı için, matbaadaki gecikmeye benzer bir mantıkla, İnterneti yasaklıyor."
Akdeniz, lastfm yasağını AİHM'ye taşıdı
Doç. Dr. Yaman Akdeniz, erişim yasağı kararlarının Türk kullanıcılarının erişim, bilgi edinme, ve bilgi paylaşma haklarını ihlâl ettiği gerekçesiyle lastfm.com.tr sitesiyle ilgili yasağı Cyber-Rights.Org.TR adına Strasbourg Mahkemesi'ne taşıdı.
Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyesi Akdeniz, başvurusunda "Web 2.0 tabanlı topluluklar ve bu toplulukları barındıran web sitelerine 'süresiz olarak' erişim yasağının getirilmesi AİHS'nin 10. maddesine bir müdahaledir" dedi.
Bağlantılı Hak Sahibi Fonogram Yapımcıları Meslek Birliği'nin (MÜYAP) başvurusuyla harekete geçen Beyoğlu Cumhuriyet Başsavcılığı, "fikri hakların ihlal edildiği" gerekçesiyle 26 Haziran 2009'da siteye yasak koymuştu. Sorun giderilemeyince 19 Eylül'de erişime kapatılan site bugüne kadar da kapalı kaldı.
Facebook kullanıcısı sayısı 400 milyonu aştı
İnternet üzerinde 1,8 milyar insanın bulunduğuna dikkati çeken Akgül, şu tespitleri yaptı:
"130 milyonu aşkın kişisel web ya da günlük var. İnternet'te 100 milyonlar ölçüsünde video var. Facebook'un kullanıcı sayısı 400 milyonu, 'Twitter' 105 milyonu 50 milyonu aştı. Dünyada günde 250 milyar e-posta gidiyor.
YouTube üzerinde günde 1 milyar video izleniyor. Video pazarının yüzde 40'ı YouTube'da. Her dakika 20 saatlik video Youtube'a yükleniyor. Türkiye'de ise 26-30 milyon civarında kullanıcı, 3,1 milyon bilgisayar, 215 bin Türkiye içinde, 870 bini Türkiye dışında alan adı var. Türkiye halkının yüzde 27'si İnterneti düzenli kullanıyor, yüzde 67'si hiç İnternet kullanmamış. Evlerin yüzde 81'inde internet yok.'' (EÖ)