Milyonlarca kitleyi bir araya getiren YouTube'da günden güne farklı konu başlıkları çıkmaya başladı. Video çekenler büyük bir kitleye sahip oldu ve yeni bir meslek ortaya çıktı: YouTuberlık.
Günümüzde, Altın Kelebek Ödül Töreni'nde bile yeni bir kategori olarak –En İyi YouTuber – Instagramer Ödülü veriyor. Cibali Postası da yeni medyanın yeni meslek sahiplerini, YouTuber'ları göz ardı etmedi.
Her Yotuber'ın yayınladığı videolara özgü bir izleyici grubu var. Cibali Postası da KHAS'taki akademisyenlerle ve Youtuber'larla görüşüp, hangi konuların popüler olduğunu ve ne tür içerikler ürettildiğini konuştuk.
Bozdağ: "Her videonun kendine has seyirci grubu var"
Önce Kadir Has Üniversitesi Yeni Medya bölüm başkanı Doç. Dr. Çiğdem Bozdağ'ın kapısını çaldık. Bozdağ ile Youtube içerikleri ve video trendleri hakkında konuştuk.
"Aslında insanlar görsel içeriğe videolara her zaman ilgi duyuyorlardı televizyonun uzun süre en popüler medyum en popüler iletişim aracı olması bunu gösteriyor. Youtube'ta çok farklı türde videolar var" diyorÇiğdem Bozdağ, "Örneğin yemek videolarının kendilerine has içerikleri süreleri ve izleyici grubu var. Kozmetik ve oyun videolarının da aynı şekilde. Burada da aslında ufak ufak farklı formatlar oluşmaya başlıyor."
Youtube'da makyaj: Damla Altun
Kadir Has Üniversitesi yeni medya mezunu Damla Altun Youtube'la birlikte büyük bir kitleye sahip oldu. Damla, Youtube kanalında kendi çektiği makyaj videolarını ve vloglarını yayınlıyor. İçeriklerinin formatı hakkındaki şöyle diyor:
"İlk başladığımda 'ne çekersem daha çok ilgilenilir ve izlenir?' diye düşündüm ve hep konsept videoları üzerine yoğunlaşmıştım. Önce makyajla başladım, aralara vloglar sıkıştırdım. Şimdi de aynı şekilde, yılbaşı dönemindeyiz mesela, yılbaşı makyajı çekeceğim. Aynı şekilde günlük hayatıma dair vloglar çekmeye devam ediyorum."
Oyun Youtube'un vazgeçilmezlerinden
Youtube'da "Burak Oyunda" kanalıyla 3 milyona yakın abonesi olan Burak Şahin, Kadir Has Üniversitesi Yeni medya bölümü birinci sınıf öğrencisi. Burak Şahin, video oyunlarındaki deneyimlerini takipçileriyle paylaşıyor:
"Benim kanalım oyun kanalı olduğu için yeni çıkan oyunu oynuyoruz. Her oyunu oynamamız gerekiyor. Onun dışında ben kendi sevdiğim oyunları da çok oynarım. Hangi oyunu seviyorsam, Max Pain serimiz var mesela, şu anda eski bir oyun olmasına rağmen sevdiğim için oynuyorum. Yani daha çok benim sevdiğim işler üzerine gidiyor."
Günlük yaşam eksik olur mu?
Merve Ocakküçük Ingerle, Youtube'da günlük yaşamından kesitler vererek takipçilerine ulaşıyor. Ingerle, Kadir Has Üniversitesi'nde Yeni Medya öğrencisi ve bakın kendi youtuberlığını nasıl anlatıyor:
Benim içeriklerim üzerine genel bir planım yok çünkü kanalım günlük yaşam kanalı. Benim günlük hayatımda ne oluyorsa, takipçilerimde onları seyrediyorlar. Kanalıma dair takipçilerim en çok, kişisel hayatım, ilişkim ve aile yaşantımla ilgileniyor. O yüzden kanalımda en çok bu tarz içeriklere yer veriyorum. Normal hayatım nasılsa takipçilerime de onu yansıtıyorum.
Youtube ve fark edilmek
Doç Dr. Çiğdem Bozdağ farklı içerik türlerini şu şekilde örneklendiriyor:
"Son zamanlarda çıkan Banu Berberoğlu videoları vardı ben baktığımda takipçi sayısı elli bindi, birdenbire 100 binin üzerine çıkmış ve muhtemelen katlanarak artacaktır. Yaptığı videolar biraz absürt olsa bile, kendine has bir içerik üretiyor. Trabzon'da yaşadığı ortamdan bir şeyler çekiyor ve birden sosyal medyada da paylaşılmasıyla popülaritesi arttı. Bir yandan böyle bir imkân sağlıyor farklı yerlerde yaşayan insanların kendi kendilerine bir şeyler yapıp fark edilme olasılığını Youtube arttırıyor."
Biz özellikle başarı örnekleri görüyoruz yüzlerce, binlerce video üreten insan var. Bunlar sadece bir kısmı bu takipçi sayılarına ulaşabiliyor ve fark edilebiliyor. (HK)
Hazırlayanlar: Müge Avcı – Buse Alkan
KADİR HAS ÜNİVERSİTESİ ÖĞRENCİLERİNDEN YENİ MEDYA DOSYASI
1- 'YouTuber'lık Yeni Bir Meslek mi? Kadir Has Öğrencileri Anlatıyor
2- YouTube İçin İçerik Üretim Rehberi