Haberin Kürtçesi için tıklayın
Bahoz ve Zer filmlerinin Yönetmeni Kazım Öz hakkında “ terör örgütü üyeliği” iddiasıyla açılan davanın ilk duruşması yarın (1 Ekim) Tunceli 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek.
Yönetmen Öz hakkında, 9 Ocak 2012’de Paris'te Fidan Doğan ve Leyla Söylemez ile birlikte öldürülen PKK’nin kurucularından Sakine Cansız’ın cenaze törenine, Gezi Direnişi’ne ve 2010 yılında BDP Siyaset Akademisi’ne katıldığı gerekçeleriyle iddianamede hazırlandı. Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan iddianame, yönetmen Öz hakkında 'silahlı terör örgütüne üye olmak' suçlamasıyla 7 yıl 6 aydan 15 yıla kadar hapis cezası isteniyor.
TIKLAYIN-Yönetmen Kazım Öz Gözaltında
Davaya ilişkin bianet’e açıklamada bulunan Kazım Öz, iddianamede “örgüt üyeliğine” delil olarak gösterilen BDP Siyaset Akademisi’nde "gizli" olduğu ifade edilen bir eğitime katılmadığını söyledi: “Sözü edilen tarihte Küçükçekmece Belediyesi tarafından açılan Atıf Yılmaz Sinema Okulu’nda ders veriyordum ve yurt dışına çıkışlarım oldu. Akademiye katılmadım ama bu akademi zaten legal siyaset yapan bir parti bünyesinde düzenleniyor. Katılmasam dahi örgütsel faaliyet değerlendirilmesini sadece komedi olarak görüyorum. Bir tanık ifadesiyle örgüt üyeliğiyle suçlanıyorum. Bütün bunlar aslında yargının geldiği aşamayı bize bir kez daha gösteriyor.”
"Asıl amaç baskı altına almak"
İddianamede yer verilen Gezi Direnişi'ne de değinen Öz, şöyle devam etti: "Bir başka iddia da Gezi eylemlerine katıldığım. Gezi eylemlerinde bu ülkenin yarısından fazlası sokağa çıktı.İnsanların eşitlik ve özgürlük talep ettiği meşru eylemlerdi. Milyonlarca insan o eylemlere katıldı, ne yani milyonları bu nedenle suçlu görüp cezalandıracaklar mı?
“Söz konusu iddialar aslında sadece araç, asıl ama hangi siyasetten olduğu hiç fark etmeksizin muhalifleri baskı altına almak. Özellikle darbe sonrası bu baskı altına alma, hizaya sokma durumu çok daha fazla kendisi hissettirmeye başladı. Çok komik sebeplerle insanların tutuklandığına ya da göz altına alındığını görüyoruz. Tabi biz sanatçılar da bu cadı avından payımıza düşeni alıyoruz. Bunun en büyük nedeni yaptığımız işler.”
Ne olmuştu?
Yönetmen Kazım Öz, Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında 24 Kasım 2018’de Dersim’in Pertek ilçesinde gözaltına alınmış ve Diyarbakır’a götürülmüştü. İki gün gözaltında tutulan Öz, savcılıktaki ifadesinin ardından ‘adli kontrol’ şartıyla serbest bırakılmıştı.
Öz hakkında Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianame, 9. Ağır Ceza Mahkemesi’nce kabul edilmişti. İddianamede, Kazım Öz hakkında “silahlı terör örgütüne üye olmak” suçlamasıyla 7 yıl 6 aydan 15 yıla kadar hapis cezası isteniyor.
Kazım Öz hakkında
1973, Dersim doğumlu. 1998 yılında Yıldız Teknik Üniversitesi, İnşaat Mühendisliği Fakültesi'ni bitirdi. 2003 yılında Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Sinema TV Bölümü Yüksek lisans programından mezun oldu. Aynı bölümde doktora programına devam ediyor.
1992'den itibaren dört yıl Jiyana Nu tiyatrosunda oyunculuk ve rejide çalıştı. 1996 yılından beri Mezopotamya Sinema Kolektifinde ve kurucularından olduğu Yapım13'de çalışıyor.
Mezopotamya Kültür Merkezi, Sinema Birimi üyesi. İlk Uzun metraj filmi "Fotoğraf"ı da bu birim yardımıyla çekti. Ax (toprak) adlı kısa filmi yurt içi ve yurt dışında toplam altı ödül aldı. Daha sonra iki belgesel film çekti. Son çalışması olan "Fotoğraf" ise 4 ödüllü.
74 dakikalık Uzun belgesel film çalışması "Dûr" (Uzak) ile Nürnberg Türkiye Almanya film festivali ve Ankara Film Festivallerinde "En İyi Belgesel" ödüllerini aldı.
IDFA Jan Vrijman Fonu desteği ile yapımı gerçekleşen "Dûr", ARTE-Fransa tarafından satın alındı. Aynı zamanda, Arte-France ortaklığında "Demsala Dawi: Şewaxan, Son Mevsim Şavaklar" isimli belgesel projesini çekti.
Sinemayı "Hayatı parçalamak ve yeniden kurmak" olarak tanımlıyor: "Sinema benim için artık vazgeçilmez bir tutku. Gerek toplumsal sorunlar gerek bireysel sorunları anlatmak için çok iyi dil bence. Bu dil ile uğraşmak benim için büyüleyici."
Filmografisi
Fırtına (Bahoz) – 2008, Fotoğraf – 2001, Beyaz Çınar (Çınara Sıpî) (White Plane) - 2014, Bir Varmış Bir Yokmuş (He Bû Tune Bû) - 2013, Teknede – 1999, Ellerimiz Kanat Olacak Uçup Gideceğiz – 1996, El Yordamıyla Renkler – 1996, Uzak (Dür) – 2004, Son Mevsim: Şavaklar – 2009.
Toplam 42 ödül aldı
Uluslararası Ankara Film Festivali’nden En İyi Belgesel, Juri Özel Ödülü olmak üzere 4 ödül, 39. İstanbul Uluslararası Film Festivali’nde Jüri özel ve FIPRESCI ödülleri, 6. Uluslararası Milano Film Festivali’nden En İyi Film, 12. Orhan Arıburnu Ödülleri'nde Jüri Özel Ödülü, 13. Trieste Film Festivali'nden En İyi Film ve Nürnberg Türkiye/Almanya Film Festivali’nden de En İyi Belgesel ve Mahmut Tali Öngören Jüri Özel Ödülü olmak üzere festivallerde toplam 42 ödül aldı. (RT)