Radyo Televizyon Yayıncıları Meslek Birliği (RATEM), Danıştay 13. Dairesi'nin, radyo ve televizyon kuruluşlardan, frekans bedeli karşılığında kira alımına dair Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) uygulamasının yürütmesinin durdurulmasından memnun değil.
RATEM Başkanı Yusuf Gürsoy, Danıştay'ın Radyo ve Televizyon Kuruluşlarına Kanal ve Frekans Tahsisi Şartları ve Bunlara İlişkin İhale Usulleri ile Yayın Lisansı ve İzni Yönetmeliği'nde Değişiklik Yapılmasına dair Yönetmelik' i iptal etmesiyle ilgili bianet'e yaptığı değerlendirmede, gelişmenin Sayısal Karasal Yayın politikaları içerisinde yayın kuruluşlarına etkisinin farklı olacağını öngördü.
"TV'ler için anlamsız, yerel ve bölgesel radyolar için olumsuz"
Yönetmeliğin iptaliyle tek alternatifin frekans ihalesinin gerçekleştirilmesi olduğunu belirten RATEM Başkanı Gürsoy, televizyonlar için 7 Ekim 2005'te yapılan Haberleşme Yüksek Kurulu toplantısında Sayısal karasal yayıncılığa geçiş kararı alındığı için frekans ihale uygulamasının televizyonlar için anlamlı olmadığını, ihale sürecinin sadece radyolar için gündeme geleceğini söyledi. Gürsoy, "Bundan olumsuz etkilenecek olanlar özellikle yerel ve bölgesel radyolar olacaktır" dedi.
İstanbul FM 106'nın başvurusunu 6 Haziran'da değerlendiren Danıştay, 31 Temmuz'da tebliğ ettiği kararında RTÜK uygulamasının uygulamanın 3984 sayılı RTÜK Yasası'na aykırı olduğunu belirtti.
Danıştay, 3984 Sayılı Yasanın Geçici 6. maddesi kapsamında yayın yapan kuruluşlardan yıllık kira beledi alma imkanı olmasın rağmen dava konusu yönetmelik hükümleriyle yıllık geçici kullanıma ilişkin düzenlemeler getirildiğini, bu hükümlerin de "sıralama ihalesi yapılmadan 3984 Sayılı Yasanın yürürlük tarihinden sonra kanal ve frekans tahsisine imkan tanıyan nitelikte olması" nedeniyle yönetmeliği hukuka aykırı buldu.
Yürütmeyi durdurma kararında söz konusu yasada, 'frekans kullanım bedeli'nin ancak frekans ihalesi yapıldıktan sonra alınabileceğine işaret edildiği kaydedildi.
Danıştay'ın sözkonusu kararı, RTÜK'ün şimdiye kadar frekans bedeli karşılığında tahsil ettiği toplam 22 milyon YTL'nin yayıncı kuruluşlara iade edilmesini gündeme getirdi. Ancak RTÜK'ün bu karara itiraz hakkı bulunuyor. Ayrıca, RTÜK'ün tahsil ettiği paraların iadesi, ancak yayıncı kuruluşlar talep ederlerse söz konusu olabilecek. (EÖ)