Radyonun Genel Yayın Yönetmeni Fatih Demir, 30 Ocak'ta Diyarbakır Barosu Başkanı Sezgin Tanrıkulu'na dava için vekalet verdiklerini açıkladı.
Demir: Yerel medya kapsamdışı
25 Ocak'ta yürürlüğe giren Türkçe dışında Dil ve Lehçelerde Yayın Yönetmeliği'ni yargıya taşımaya karar verdiklerini belirten Genel Yayın Yönetmeni Demir, "Yönetmelikte, bir yayın kuruluşunun değil bir güvenlikçinin bakış açısını görüyoruz" dedi.
Kürtçe yayın yapmayı düşündüklerini, yönetmeliğin yayımlanmasından önce Kürtçe program önerileri de aldıklarını belirten Demir, yerel ile bölgesel yayın kuruluşlarının kapsam dışı tutulduklarını savunarak tepki gösterdi :
"Dinleyici profilini RTÜK değil biz belirleyebilmeliydik. Belki kendi tespit ve araştırmalarımızla yarım saatlik bir yayını uygun görürdük."
Demir, çocuk programlarına yer verilememesi, ayrıca; yayınlarda program sınırlamasını da eleştirdi.
Radyo Kürtçe programdan ceza aldı
3 Ağustos 2002 tarihli yasa ile "Türkçe dışındaki dil ve lehçelerde yayın yapılmasına" olanak sağlanmasından sonra çıkan yönetmelik sadece TRT'ye bu dil ve lehçelerde yayın yapma yetkisi tanıyordu.
Bu yönetmeliği protesto etmek amacıyla "Kürt Dili ve Edebiyatı" başlıklı 45 dakikalık bir programa yer veren radyonun yayını, 2003'te bir ay süreyle durduruldu. Ancak radyo, yargıda beraat etti.
Yönetmeliğe karşı, daha önce de İstanbul "Yaşam Radyo", Diyarbakır "Gün TV" ve "Gün FM", Mersin "Radyo Ses", Şanlıurfa "Radyo NET", Ankara "İmaj Radyo" temsilcileri harekete geçmişlerdi.
Baro öncülük etti
25 Ocak'ta yayımlanan yönetmeliğin iptali için ilk olarak Diyarbakır Barosu, Danıştay'a dava açmıştı.
Yönetmeliğin 4. maddesi ile 5. maddesinin 2, 3, 4 ve 5. fıkralarının, 6. maddesinin 1. fıkrasının (a) bendi ile Geçici 1. maddesinin yetki, şekil, konu, sebep ve maksat unsurları yönünden ilgili Yasa, Anayasa ve hukuka açıkça aykırı olduğunu savunan Baro, yönetmeliğin iptalini istemişti.
Baro, düzenlemenin uygulanması halinde telafisi güç veya imkansız zararlar oluşacağı için, öncelikle Yönetmelik hükümleri hakkında yürütme durdurma kararı verilmesini talep etmişti. (EÖ/BB)