Mersin "Radyo Ses", Şanlıurfa "Radyo NET", Ankara "İmaj Radyo" temsilcileri de Diyarbakır Barosu'na dilekçe vermişlerdi.
Doğan: "Eşitlik ilkesine aykırı"
Bianet'e açıklama yapan "Gün FM" ve "Gün TV" Genel Yayın Yönetmeni Cemal Doğan, Yönetmeliğin iptali için başlattıkları hazırlıkları bugün tamamlayacakları ve en kısa sürede dava açacaklarını bildirdi.
Yasanın sağladığı haklardan yararlanmak istediklerini bildiren Doğan, "Yönetmelik, Anayasa'nın eşitlik ilkesine aykırı olduğu gibi, Anadilde yayın hakkını işleyen Uyum Yasaları'na da ters düşüyor" dedi.
Baro öncülük etti
25 Ocak'ta yayımlanan Yönetmeliğin iptali için ilk olarak Diyarbakır Barosu, Danıştay'a dava açmıştı.
Dün bir basın açıklaması yapan Baro, yönetmeliği Danıştay'a taşıdıklarını duyurarak, yerel ve bölgesel medyayı yönetmeliğin iptali için girişimde bulunmaya çağırmıştı.
Yönetmeliğin 4. maddesi ile 5. maddesinin 2, 3, 4 ve 5. fıkralarının, 6. maddesinin 1. fıkrasının (a) bendi ile Geçici 1. maddesinin yetki, şekil, konu, sebep ve maksat unsurları yönünden ilgili Yasa, Anayasa ve hukuka açıkça aykırı olduğunu savunan Baro, yönetmeliğin iptalini istemişti.
Baro, düzenlemenin uygulanması halinde telafisi güç veya imkansız zararlar oluşacağı için, öncelikle Yönetmelik hükümleri hakkında yürütme durdurma kararı verilmesini talep etmişti.
Yerel medya da girişimde bulundu
Ardından, Mersin'den yayın yapan "Radyo Ses", Şanlıurfa'dan "Radyo NET" ve Ankara'dan "Radyo İmaj" temsilcileri de yönetmeliğin iptali için Diyarbakır Barosu'na dilekçe vermişlerdi.
"Radyo İmaj" yöneticisi Adnan Yüce, Türkçe dışında dil ve lehçelerde yayın yapma amacında olmadıkları ancak yönetmeliğe özgürlükler anlamında karşı çıktıklarını belirtmişti.
Yüce, "Özgürlükler için yıllardır mücadele veriyoruz. Anti-demokratik uygulamalara son verildiği gün biz de görevimizi yapmış olacağız" demişti. (BB)