Engelliler Haftasında, sorunlarını sorduğumuz engelliler.biz platformundan Bülent Küçükaslan, "Sakatlar açısından en temel sorun sağlık raporları" dedi.
"2006'da yapılan yönetmelik değişikliğiyle sakatlar yüzde 40 ve üzeri oranda iş göremezliğe sahipse kimi haklardan yararlanabiliyorlar. Yüz binlerce kişi sakatken birden bire yönetmelik gereği mağdur oldular. 2006'dan önce mesela bir gözü olmayan kişiye yüzde 41 oranında sakatlık raporu verilirken şimdi tek gözü olan kişiye yüzde 25 oranında sakatlık raporu veriliyor ki Türkiye'de bu insanların sayıları 900 bin civarında."
Küçükaslan, çalışan ya da çalışmayan ve bakıma muhtaç olan engellilerin mağduriyetinin giderilmesi için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve Maliye Bakanlığı'ndan düzeltme talep ettiklerini, yapılan çalışmalara dair haberdar edilmediklerini söylediler.
"Maaşlardan biri kesiliyor"
Özellikle kamu kurumlarında sakat kotasının hâlâ doldurulmadığını ve bunun da bir diğer sıkıntı olarak engellilerin gündeminde olduğunu söyleyen Küçükaslan şöyle dedi:
"Devlet Planlama Teşkilatı'nın geçen Mart ayı Türkiye genelinde duyurduğu kadro sayısı 25 kişi. Tüm yıl genelinde ve tüm Türkiye'de 40 bin kişilik kotanın doldurulması gerekilirken bu sayı 150'yi geçmiyor. "
Küçükaslan son olarak daha güncel bir sorunlarını dile getirdi.
"Türkiye'de sakatlar devletten 'sakat maaşı' alıyor. 2022 sayılı yasaya göre yüzde 40 ve üzerinde sakatlığı olan kişilere ve ayrıca bakıma muhtaç kişilerin bakıcılarına da maaş bağlanır."
Küçükaslan'ın verdiği bilgiye göre yüzde 40-70 sarasında sakatlığı bulunan kişilere üç aylık 530 YTL, yüzde 70'in üzerinde ağır sakatlık söz konusuysa üç aylık 870 YTL veriliyor. Bakıma muhtaç kişilerin bakımını üstlenen yakınına ise 470 YTL aylık ödeme yapılıyor.
"Zaten sağlık raporlarında sakatlık oranına sınırlama getirilip her sakat, sakat haklarından yararlanamazken devlet artık kaymakamlıklar ve SHÇEK aracılığıyla 'iki maaşı aynı anda alamazsınız, birini tercih edeceksiniz' diyor. Yeni bir mağduriyet daha oluştu yani. Her iki maaşı da alacak derecede mağdur olan kişilerin tek maaşları kesilmeye başladı."
Küçükaslan bu uygulamaya yönelik başvurduğu kurumlardan geri dönülmediğini söylerken "Herkes yaşadığı mağduriyetle kalakalıyor" dedi. (EZÖ)