İşveren grev kararına rağmen, tersaneye taşeron işçileri sokmak isteyince, grevci işçilerle taşeronlar arasında gerginlik çıktı.
Sendika Başkanı Kazım Bakış'ın Tuzla Kaymakamı ve İlçe Emniyet Müdürlüğü yetkilileriyle yaptığı görüşmenin ardından, taşeron işçiler tersaneden uzaklaştırıldı ve tersane bugün üretim yapmadı.
İşçilerin tersanede tespit yapılması yönündeki istemi üzerine yapılan görüşmede Bakış, son maaş bordrosu üzerinden tersanede çalışanların listesini sunarak, bugün gelen işçilerin, tersanenin işçileri olmadığını, taşeron işçiler olduğunu belirtti.
İki aydan bu yana grev
İşten atılan tersane işçileri, 28 Şubat'tan beri işyerinin önünde eylem yapıyordu.
1999 yılından beri Yonca Teknik A.Ş. ile Limter İş Sendikası'nın sürdürdüğü toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin anlaşmazlıkla sonuçlanması üzerine, sendika iş yerinde grev kararı aldı.
Grevci 26 işçi, Sendika Başkanı Kazım Bakış ve yöneticiler sabah saat 7.30'da tersane önünde bir araya geldi. "Bu işyerinde grev vardır" pankartını işyerine asan işçiler, iş başı saati olan 8.00'de halay ve sloganlarla grevi başlattı.
"Biz mücadeleci sendikayız"
Burada bir konuşma yapan Limter-İş Sendikası Genel Başkanı Kazım Bakış, 1999 yılında başlayan mücadele sonucunda toplu iş sözleşmesi yapma yetkisini aldıklarını, ancak işverenin bunu kabul etmediğini hatırlattı.
Bakış şöyle konuştu:
* İşveren, toplu iş sözleşmeleri sırasında, yasadışı bir şekilde 30 işçiyi işten çıkardı.
* İşçilerimiz, anayasal ve meşru haklarını kullanıyor.
* Tersaneler kayıt dışı çalışmanın en yoğun olduğu iş kolu.
* Ancak, tüm bunlara rağmen örgütlenerek, kararlı bir şekilde mücadele ederek, tuzla havzasına sendikayı sokacağız. Herkes şunu bilsin ki, biz sarı sendika değiliz, biz mücadeleci sendikayız.
Kazım Bakış'ın ardından Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Genel Sekreteri Musa Çam söz aldı. Çam, Yonca Tersanesi grevinin, tersane iş kolu açısından oldukça önemli olduğuna vurgu yaptı. Çam, "Tuzla havzasındaki 10 bin işçinin temsilcisi olan siz grevci işçileri selamlıyorum" dedi.
İşveren taşeron getirdi
Tersanede greve katılmayan 40 işçiden sadece 1'i bugün işbaşı yaparken, işveren yasadışı bir şekilde tersaneye taşeron işçi almaya çalıştı. Grevci işçiler buna karşı çıkarken, polis, grevci işçilerden bazılarını gözaltına almakla tehdit etti.
İşverenin bu girişiminin yasalara aykırı olduğunu belirten Limter-İş Sendikası Genel Başkanı Kazım Bakış, taşeron işçilerin tersaneye girmelerine kesinlikle izin vermeyeceklerini belirtti. Sendika ayrıca, yerinde tespit yapılması için Çalışma Bakanlığı'ndan bir yetkili ile Tuzla Adliyesi'nden bir hakimin gelmesi için girişimde bulundu.
Yonca Tersanesi işçilerine, Türkiye Deri İşçileri Sendikası (Deri-İş) Genel Merkez ve Tuzla Şube, Tüm Belediyeler ve Genel Hizmet İşçileri Sendikası (Genel-İş) 1,2 ve 3 Bölge, Birleşik Metal İşçileri Sendikası (Birleşik Metal-İş) Kartal ve Topkapı Şubeleri, Nakliye İşçileri Sendikası (Nakliyat-İş) Genel Merkez, Türkiye Petrol Kimya Lastik İşçileri Sendikası (Petrol-İş) Kartal Şube, Türkiye Basın, Yayın, Grafiker ve Ambalaj Sanayii İşçileri Sendikası (Basın-İş) Genel Merkez başkan ve yöneticileri de destek verdi. (AD/BB/ÖG/FA)