11 Kasım 2002'de yayın hayatına başlayan gazete, yaklaşık on dava kapsamında milyarlarca lira tazminatla karşı karşıya bulunuyor.
"Yolsuzluk" haberlerine davalar
Temmuz 2003'te "İlde soygun ilçede vurgun" başlığıyla yayımlanan ve bir rapora dayandırarak, engellilerle ilgili bir projede usulsüzlük yapıldığı iddialarına yer veren haber nedeniyle, gazeteye tazminat davası açıldı. Haberde, bazı engellilerin beyanları da yer aldı.
Vali Yardımcısı İbrahim Küçük'ün başvurusu ile Asliye Hukuk Mahkemesi'nde açılan davada gazetecilerden 10'ar milyarlık tazminat isteniyor.
Aynı haber nedeniyle, Sosyal Yardımlaşma Vakfı Müdür Vekili Yılmaz Çekintaya'nın başvurusu üzerine de 2'er milyarlık, Sosyal Yardımlaşma Vakfı Muhasibi Sabahattin Özden'in başvurusu üzerine 1'er milyarlık, Basın ve Halkla İlişkiler Müdürü Bülent Solmaz'ın başvurusu üzerine 2'er milyarlık, Valilik Engelliler Bürosu Sorumlusu Bedri Korkmaz'ın başvurusu üzerine ise 1'er milyarlık tazminat davaları açıldı.
Gazeteye beyanat veren Faruk Şener, M.Zeki Yalvarıcı, Barış Kalsın, Nimet Gölbaşı ve Erkan Güler isimli engelliler de sanık olarak yargılanıyorlar.
23 Eylül 2003'te görülen ve gazetecilerle engellilerin yargılandıkları davanın son duruşmasında mahkeme, Bedri Korkmaz'ın açtığı dava hariç diğer tüm davaların birleştirilmesine karar verdi.
Aynı habere ceza davası
Asliye Hukuk Mahkemesi'nde bu tazminat davaları sürerken aynı yazı nedeniyle Vali Yardımcısı Küçük'ün başvurusu üzerine Asliye Ceza Mahkemesi'nde de Aktaş çiftine TCK'nın 268/2-3-80 sayılı maddeleri gereğince ceza davası açıldı.
İlk duruşmaya katılmayan gazeteciler 24 Ekim 2003'te görülen ikinci duruşmada, 12'er ay hapis cezasına çarptırıldılar. Cezalar 3 milyar 750'şer milyona çevrildi ardından da ertelendi. Gazeteciler kararı bir hafta içinde temyiz ettiler.
Valilikte saldırıya "takipsizlik"
22 Ekim 2003'te Valilik binası çıkışında saldırıya uğradığını belirten gazeteci Faruk Aktaş, saldırıyı Küçük'ün bünyesinde çalışan bir grubun düzenlediğini, Muş Cumhuriyet Savcılığı'nca başlatılan soruşturmanın ise Ocak 2004'te takipsizlikle sonuçlandığını açıkladı.
Ağustos-Ekim döneminde yayımlanan "Kamuoyu açıklama bekliyor", "Yardım diye hastanelik ettiler", "Sadece kendilerine yardım yapıyorlar", "Muş Haber susturulamaz" başlıklı haberler ile "Bu kış ucuza ısınacağız" başlıklı röportaj nedeniyle gazetecilere 15'er milyarlık tazminat davaları açıldı.
Bu sayıda röportaj yapılan Şark Kok Kömür Fabrikası sahibi Medeni Yıllmaz'a da tazminat davası açıldı.
Üç soruşturma sürüyor
Yine Küçük'ün şikayeti üzerine aynı haberlerle ilgili olarak Asliye Ceza Mahkemesi'nde de, daha önce mahkum olunan maddelerden bir ceza davası daha açıldı.
Vali yardımcısının 16 Ocak 2004'teki başvurusu üzerine gazetecilere 10'ar milyarlık tazminat davası açıldı. Davaya, "Çatısız Eğitim", "Vakıftaki 7 bin dosyayı inceleyin" ve "Fakirin ahı tutar" başlıklı haberler gerekçe olarak gösterildi.
Ayrıca, 18 Kasım 2003'de çıkan "İhaleye fesat karıştırdılar" başlıklı haber nedeniyle yine Asliye Hukuk Mahkemesi'nde 10'ar milyarlık bir tazminat davası daha açıldı. Bu arada üç soruşturma ise sürüyor. (EÖ/BB)