Gazeteci, dava açılmasına gerek duyulursa, 4422 sayılı Çıkar Amaçlı Suç Örgütleriyle Mücadele Yasası'nın 10. maddesin ihlalden 3 yıla kadar hapisle yargılanacak.
İki gazeteci daha ifade verdi
Bozkurt ifadesinde, "kamuoyuna aksetmiş bir soruşturma ile ilgili halkın haber alma hakkı olduğu kadar gazetecinin de halka haber verme hakkı vardır" dedi.
Bozkurt, haberleriyle Enerji Bakanlığı'nda yolsuzluk yapıldığı iddialarıyla ilgili açılan soruşturmanın gizliliğini ihlal etmekle suçlanıyor. Aynı olayda daha önce de "Milliyet" gazetesi muhabiri Türker Karapınar ve "Hürriyet" gazetesi muhabiri Nurettin Kurt'un da ifade verdiği bildirildi.
4422 Sayılı Yasa'da, soruşturmaya dair evrak yayımlama fiiline en çok 3 yıla kadar hapis istenirken, 1 Haziran'da yürürlüğe girecek TCK'da bu düzenleme daha da ağırlaştırılarak dahil edildi. Buna göre ceza, basın için öngörülen artışla birlikte 4,5 yıla çıkarıldı.
Yeni TCK'da ceza ağırlaştırıldı
"Gizliliğin ihlali" başlıklı 285. madde, (1) "Soruşturmanın gizliliğini alenen ihlâl eden kişi, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Ancak, soruşturma aşamasında alınan ve kanun hükmü gereğince gizli tutulması gereken kararların ve bunların gereği olarak yapılan işlemlerin gizliliğinin ihlâli açısından aleniyetin gerçekleşmesi aranmaz.
(2) Kanuna göre kapalı yapılması gereken veya kapalı yapılmasına karar verilen duruşmadaki açıklama veya görüntülerin gizliliğini alenen ihlâl eden kişi, birinci fıkra hükmüne göre cezalandırılır. Ancak, bu suçun oluşması için tanığın korunmasına ilişkin olarak alınan gizlilik kararına aykırılık açısından aleniyetin gerçekleşmesi aranmaz. (3) Bu suçların basın ve yayın yoluyla işlenmesi hâlinde, ceza yarı oranında artırılır.
(4) Soruşturma ve kovuşturma evresinde kişilerin suçlu olarak damgalanmalarını sağlayacak şekilde görüntülerinin yayınlanması hâlinde, altı aydan iki yıla kadar hapis cezasına hükmolunur" şeklinde düzenlendi. (EÖ/EÜ)