Yasak olmasına karşın otobüslerde sigara içen ve zaman zaman yolcularla tartışan şoför ve muavinlerinden şikayetçi olan yurttaşlar, özel halk otobüslerinin seferden kaldırılmasını isterken, bazı halk otobüsü şoförleri de hatalarının farkında olduklarını söyledi.
Özel halk otobüsleri şoförlere ait ve Büyükşehir Belediye Başkanlığı'na bağlı Trafik Müdürlüğü denetiminde çalışıyor.
İstanbul'da 1985 yılında 836 olan halk otobüsü sayısı, kent nüfusunun artmasıyla birlikte oluşan talebi karşılamak amacıyla günümüzde yaklaşık 2 bin 15'e ulaştı. İstanbul'da en fazla halk otobüsünün bulunduğu hat ise 102 numaralı Tuzla-Topkapı (500 T) hattı.
Yolcuların çoğu özel halk otobüslerini istemiyor
Abdurrahman Yazıcı halk otobüslerinin haddinden fazla yolcu aldığını belirterek, "Çok kötü taşımacılık yapıyorlar. Daha fazla yolcu almak için durakta fazla bekliyorlar. Para karşılığında bilet istediğim zaman tersleyerek veriyorlar " dedi.
Üniversite öğrencisi Seda Sözügeçer ise son dört yıldır otobüse binmediğini, ancak dört yıl öncesine kadar halk otobüslerinin bilet kesmemelerinden ve trafik kurallarına uymamalarından yakındığını söyledi.
Yine aynı şikayetleri dile getiren arşivci 25 yaşındaki Bekir Özarslan da halk otobüslerinin kaldırılmasını istediğini belirtti.
Hüseyin Çelik de "Özel halk otobüsü şoförleri, insanlara koyun gibi davranıyor. Onlar için yolcuların hiçbir kıymeti yok. Bazı otobüsler ise bakıma gidecek gibi mazeretler uydurarak yolcuları son duraktan önce yol ortasında indiriyor. Bunu yapmalarının sebebi ise diğer halk otobüsleri ile yarış halinde olması" dedi.
Şikayet hattından şikayetçiler
Üniversite öğrencisi Metin Bozkurt "Şoförler eğitilmeli. İnsanların can güvenliğini hiçe sayıyorlar. Belediye yeterince denetlemiyor. Şikayet hattı ise cevap vermiyor" dedi.
Tekstil işçisi Yasin Aksu ise "Herhangi bir şikayetim yok. Halk otobüslerinden gayet memnunum" dedi.
"Şoförleri eğitiyoruz ama..."
Özel halk otobüsleri Koordinasyon Sorumlusu İsmail Yolcu, halk otobüsleri şoförleri için hazırladıkları eğitim çalışmalarının devam ettiğini söyledi.
Bu otobüslerin ferdi işletmeciliğe dayalı olduğunu belirten Yolcu, şunları ekledi: "Kurumsallaşmayla birlikte, halk otobüslerini kendi bünyemize almayı düşünüyoruz. Böylece insanlara daha kaliteli hizmet sunmayı amaçlıyoruz" dedi.
Şikayet edilenler de şikayetçi
Özel halk otobüsü şoförü Ertuğrul Aktan, "Ben şoförlüğe muavinlikle başladım. Öncelikle şoförlerin eğitimli olması şart; ancak bazı yolcuların durağa gelmeden inmek istemeleri ya da buna benzer istekleri bizleri de zor durumda bırakıyor" dedi. (ÇK/EÜ)