Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, sokak ortasında başıboş bir ineğin zabıtalarca öldürülmesi nedeniyle Şırnak Silopi Belediyesi’ne 6 bin 651 lira idari para cezası kesti.
26 Kasım 2014’te gerçekleşen olayın ardından Hayvan Haklarını Koruma ve Geliştirme Derneği (HAGİD), Orman ve Su İşleri Bakanlığı’na ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na şikayette bulunmuştu. Şikayet dilekçelerinin dikkate alınmaması üzerine, dernek bakanlıklarda yüzyüze görüşmeler gerçekleştirmiş, şikayet başvurusunu elden teslim etmişti.
Yapılan başvuruya, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı adına Daire Başkan Vekili Dr. Önder Sehar tarafından verilen cevapta şu ifadelere yer verildi:
“Dörtyol Mevkii’nde belediye ekipleri tarafından kesimi yapılan başıboş hayvanla ilgili İlçe Müdürlüğümüz kontrol görevlileri tarafından yapılan denetim ve incelemeler neticesinde Silopi Belediyesi’ne, Türk Ceza Kanunu’nun ‘Fikrî içtima’ başlıklı 44’üncü maddesinin birinci fıkrası gereği en ağır cezayı gerektiren suçtan dolayı, 5996 sayılı ‘Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu’nun ‘Hayvan sağlığı, hayvan refahı ve zootekni ile ilgili yaptırımlar’ başlıklı 36. maddesinin birinci fıkrası g bendi gereğince 6.651 TL idarî para cezası uygulanmıştır.”
TCK MADDE 44 - Fikrî içtima 1) İşlediği bir fiil ile birden fazla farklı suçun oluşmasına sebebiyet veren kişi, bunlardan en ağır cezayı gerektiren suçtan dolayı cezalandırılır. |
"Karar Türkiye'de bir ilk"
HAGİD Yönetim Kurulu Üyesi Veteriner Teknikeri Burak Özgüner, bu kararın Türkiye’de bir ilk olduğunu söylerken, hayvanlara yönelik hak ihlallerinin ortadan kaldırılması için bunun gibi kararların çoğalması gerektiğini vurguladı:
“Yürürlükte olan mevzuat hükümlerini uygulatmak için aylarca efor sarf etmemiz gerekti. Konuyla ilgili tüm mevzuat hükümleri uygulansaydı 15 bin liraya kadar idarî para cezası kesilebilmesi mümkündü.
“Bu tür kararlar, Türkiye’de birer ilk. Zaten hayvanlar aleyhinde olan mevzuat hükümlerinin, en azından hayvanlar lehine olan maddelerinin uygulanması ve hak ihlâllerinin yaptırımla sonuçlandırılması hayvanlara karşı işlenen suçların önlenmesinde büyük önem taşıyor. Hayvan hakları savunucularının yaptığı başvurular, devlet tarafından önemsenmeli. Tabii ki kesilen idarî para cezası, katledilen hayvanı geri getirmeyecek. Bu tür kararlar çoğalmalı ki insanlar eline bıçak alıp cadde ortasında hayvanları boğazlamadan önce bir kez daha düşünsün.” (ÇT)
* Fotoğraf: Anadolu Ajansı, 24.11.2014