Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Sosyoloji Ana Bilim Dalı'nda doktora öğrencisi Esra Gülmez Elazığ'da 36 mahallede 15 yaş üstü evli kadınlar arasında bir araştırma yaptı.
Gülmez'in 383 kadın ile yaptığı "Televizyonun kadınların gündelik yaşamlarına etkisi" konulu araştırmada, kadınların günde ortalama 4 saat 42 dakika televizyon izledikleri belirlendi. Araştırmada, kadınların televizyon izleme nedenleri arasında vakit geçirmek ve eğlenme ilk sırada yer alırken, onu her konuda bilgi edinmek izliyor.
Kadınların en çok izledikleri program türlerinde son yıllarda giderek yaygınlık kazanan diziler ilk sırada, bunu kadın programları ve haber programları takip ediyor.
Kadınların dizi izleme nedenleri arasında içinde bulundukları çeşitli yoksunlukların önemli rolü olduğu saptanan araştırmada, kadınların sahip olamadıkları ev, araba, giysi, statü, zenginlik gibi unsurlara duydukları ilgileri dizilerdeki oyuncular üzerinden yaşayarak avundukları, dizi oyuncuları ile aralarında gerçek olmadığını bildikleri halde duygusal anlamda ilişkiye girdikleri belirlendi.
Araştırmada, kadınların ilgi gösterdikleri diziler arasında sır dizileri olarak adlandırılan yapımların da oldukça ilgi çektiği belirlendi. Bu programları çocuklarıyla birlikte izleyen kadınlar, sır dizilerine yönelik ilgiyi şöyle açıkladı:
"Bu diziler ile birçok noktada kendimizi sorgulamayı öğrendik. Önceden bilinçsizce yaptığımız yanlış davranışları bugün yapmamaya başladık. Birçok noktada sabrederek, içinde bulunduğumuz durumdan hoşnut olmaya gayret ediyoruz. Çocuklarımız doğruyu- yanlışı öğreniyor. Kaçırmadan izlemeye çalışıyoruz."
"Ahlakı ve kültürü bozuyor"
Araştırmanın diğer sonuçları şöyle:
* Kadınların yarıdan fazlası kadın programlarını düzenli, 4'te biri bazen izliyor. Gelir ve öğrenim seviyesi düşük kadınlar bu programlara daha düşkün, hatta bazıları gündüz izledikleri bu programları bir de gece izliyor.
* Kadınların yüzde 44'ü kadın programlarından herhangi bir şekilde etkilenmediğini düşünüyor. Yüzde 21'i insanlara karşı şüpheci olduğunu, sosyal ilişkilerinin bozulduğunu, yüzde 14'ü ise psikolojisinin bozulduğunu söylüyor.
* Televizyonu en çok seyreden ve onsuz yapamayan kadınlar da dahil, kadınların büyük bir çoğunluğu televizyonun toplumun ahlakını ve kültürünü bozduğu görüşünde. Kadınlar televizyonda aşırı müstehcen görüntülerden, giyilen kıyafetlerden ve toplumun değer yargılarına ters düşen durumlardan rahatsız.(EÜ)