Fotoğraf: Diyarbakır Sağlık Platformu
Diyarbakır Sağlık Platformu, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın performansa dayalı çalışma sistemine ilişkin açıklama yaptı.
Selahaddin Eyyübi Devlet Hastanesi önünde yapılan eylemde basın açıklamasını Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası Amed Şube Eşbaşkanı Şiyar Gültekin, okudu.
Gültekin, Diyarbakır’da her gün en az 5 sağlık çalışanının Covid-19 virüsüne yakalandığını belirtti ve ekledi:
“Bugüne kadar bilgilerine ulaşabildiğimiz 580 den fazla enfekte sağlık çalışanı var. 7 sağlık çalışanı arkadaşımızı Covid nedeniyle maalesef kaybettik. Ve tüm bunlar, yetkililerin ihmalleri nedeniyle bu kadar artmıştır. Keyfi, kayırmacı ve ayrımcı yaklaşımları nedeniyle bu kadar artmıştır.
"Sağlık emekçilerinin gözünü boyadılar"
"Bulaşıcılığı önlenebilir bir hastalığın bu kadar can alması ve bu kadar yayılmasının en büyük nedeni plansız, öngörüsüz, toplumun taleplerini ve gerçek sorunlarını görmezden gelen yetkililerin yaklaşımlarının sonucudur.
“Covid – 19 salgını nedeni ile görev yapan sağlık emekçilerine performansa dayalı ek ödemelerin 3 ay tavandan yapılacağı açıklanmıştı. Ancak bu açıklamadan sonra yapılan ödemelerde görüldü ki tavandan ödeme diye verilen sözler, sağlık emekçilerinin gözünü boyamaktı.
"Geçtiğimiz günlerde Sağlık Bakanının Aile Sağlığı Merkezlerindeki çalışanlara yönelik açıkladığı benzer düzenlemelerdeki yaklaşım, genel olarak sağlık hizmetinin bütünlüklü görülmediğini bir kez daha ortaya koymaktadır.
"Her seferinde sağlık alanında hizmet veren bir kesime yönelik dar kapsamlı ilave ödemeler yapılmakta geriye kalan diğer kesimler ise görmezden gelinmektedir. Bilindiği gibi sağlık hizmeti bir ekip hizmetidir.
"Ek ödeme kalemleri geçicidir"
"Ekibin bir parçası olan taşeron işçiler gibi döner sermaye alamayan çalışanların da bu kapsama dâhil edilmesi gerekmektedir. Sağlık emekçilerinin emeklerinin karşılığını alabilmeleri için temel ücretlerinin yoksulluk sınırının üstüne çıkartılması gerekmektedir.
"Performansa dayalı ek ödeme gibi gelir kalemleri geçicidir. Bu tarz ödemelerin sosyal güvenlik haklarına hiçbir yansıması olmamaktadır.
"İktidarın bu ayrıcalıklı ve ayrımcı yaklaşımları, yerelde kendini hastane idarelerinde mobing, kayırmacılık, keyfiyetçilik hallerine bürünerek göstermektedir." (RT)