Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel, yoksullukla ilgili bir araştırma komisyonu kurulması için Meclis'e araştırma önergesi verdi.
"En iyimser tahminle Türkiye'de 374 bin kişi aç, yaklaşık 12 milyon kişi yoksul" diyen Tuncel, önergesinde araştırma komisyonunun yapabileceklerini de şöyle sıraladı:
- Krizin daha da derinleştirdiği gelir adaletsizliğinin yoksullar lehine giderilmesi.
- Yoksulluğun tüm boyutlarıyla araştırılması.
- Yoksulluk riski yüksek olan toplumsal kesimlerin belirlenmesi.
- Gerekli önlemlerin, sosyal politikaların oluşturulması.
"Yoksulluk sadece ekonominin konusu değil"
Tuncel yoksulluğun toplumsal boyutunu da şöyle özetledi:
"Yoksulluk sadece iktisadın konusu değildir. Yoksullukla beraber, insan hakları, göç, kadın ve çocukların yaşam hakları gibi pek çok alanda sorunlar baş göstermekte ve hak ihlalleri kronik yoksullukla beraber artmaktadır. Yoksulluk yaşamın her alanında özellikle büyük kentlerde, gelecek kaygısının yaşanmasına, mutsuzluğa neden olmaktadır.
"Aynı zamanda intiharları, kadınlara yönelik şiddetin artmasını da beraberinde getirmektedir. Yoksulluğun gelir eşitsizliğinden, yoksul kişi sayısına ve tüm sosyolojik etkileri ele alınarak araştırılması, yoksulluk sınırı altında yaşayan kişilere, yoksulluktan kurtulabilmeleri için gerekli önlemlerin alınması önemlidir."
Türkiye'den yoksulluk istatistikleri
Açlık ve yoksulluk sınırı: Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu'nun (TÜRK-İŞ hesaplamalarına göre, mart ayında dört kişilik bir ailenin açlık sınırı 845,11, yoksulluk sınırıysa 2752,80 TL oldu.
Asgari ücret insanca yaşamaya altı, beslenmeye 20 gün yetiyor: Yürürlükteki net asgari ücretin 576,57 TL. Ailenin tek gelir kaynağının bir kişinin asgari ücreti olması durumunda, bu miktar, insanca yaşama koşullarını yalnızca altı, sağlıklı beslenme koşullarını da sadece 20 gün boyunca karşılayabiliyor.
Zenginle yoksul arasında 8 kat gelir farkı: Türkiye İstatistik Kurumu'na (TÜİK) göre nüfusun en zengin yüzde 20'lik kesimi toplam gelirden en yoksullara göre sekiz kat fazla pay alıyor. Nüfusun yüzde 20,6'sı yoksulluk sınırının altında, yüzde 18'i de yoksulluk riski altında yaşıyor.
Yoksulluk insan hakları ihlali
Eski Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Kofi Annan'ın raporu "Yoksulluğun bir insan hakları ihlali" olduğunu söylüyor ve bedensel bütünlükten adalete erişime, insanca çalışmaktan beslenme, eğitim ve barınma hakkına kadar temel insan haklarının ihlaliyle doğrudan bağlantılı olduğunu belirtiyor.
Yoksulluk ne demek?
Birleşmiş Milletler Sosyal, Ekonomik ve Kültürel Haklar Komitesi, yoksulluğu 2001'de şöyle tanımlıyordu:
"... yoksulluk, yeterli bir yaşam standardının yanı sıra diğer medeni, kültürel ekonomik, siyasi ve sosyal haklar için gerekli olan kaynaklardan, yetilerden, seçilerden, güvenlikten ve güçten sürekli ya da kronik olarak yoksun kalmakla karakterize olan durum olarak tanımlanabilir." (TK)