Van Kadın Derneği (VAKAD), kadınların en önemli sorunlarının "yoksulluk" ve "şiddet" olduğunu açıkladı; tüm sorumluları gerekli önlemleri almak için harekete geçmeye çağırdı.
"2009'da VAKAD'la görüşen her 100 kadından 8'inin hayatı tehlikedeydi. 21 kadın ölümüyle gazete ve televizyonlarda haber olmaktan kurtulmak için gerekli adımları atabildi."
Kadınların yüzde 92.6'sının geliri yok
VAKAD'ın 2009 yılı verilerine göre, geçtiğimiz yıl en fazla görüşme 20-40 yaşları arasındaki kadınlarla; yüzde 89'u Van'da yaşayan kadınlarla yapıldı:
"Görüşme yapılan kadınların yüzde 92.6'sının hiçbir geliri yoktu, yüzde 12'si evde gelir getiren bir işte çalışıyordu. Eş dışında gelir getiren bir işte çalışan kadınların oranı ise yüzde 1.8'di. Her 10 kadının birinin hiçbir sosyal güvencesi yoktu, yüzde 55'i de yeşil kartlıydı."
"Kadın çalışmaz, çalışmak istese de çalışamaz"
VAKAD verilerine göre, toplumsal cinsiyet rollerine dayalı davranışlar, kadınların çalışma hayatına katılabilmesinin önündeki en büyük engellerden. Kadın çalışmaz fikri yaygın. Çalışmaya karar veren kadınların en önemli sorunu ise, iş bulmalarını kolaylaştıracak bilgi ve becerilerinin azlığı.
"Görüşme yapılan kadınların yüzde 29.4'ü okur-yazar değil; yüzde 25.2'si ilköğretim birinci kademeyi, yüzde 10.4'ü ilköğretim ikinci kademeyi bitirmiş. Yüzde 12.3'ü düz lise, yüzde 8'i meslek lisesi mezunu. Yüzde 8'i okur yazar, yüzde 4.3'ü üniversite mezunu."
Dört kadından üçü "zorlamayla" evleniyor
VAKAD'a 2009'da başvuran kadınların yüzde 47'si resmi nikahlı, yüzde 30'u bekar kadınlardı. Evlilik şekline bakıldığında her dört kadından üçünün "zorlamayla" evlendiği görüldü:
"Yan yana gelmiş her dört kadından biri, beğenmediği biriyle zorla evlenmiştir. Diğeri ilk kez gördüğü birine evet demiştir. Sadece biri sevdiği/istediği bir evlilik yapmıştır. Dördüncüsü de ya hiç görmeden ya da berdel yoluyla evlenmeye zorlanmış ya da bu soruya sessiz kalmıştır."
Her yüz kadından 8'inin hayatı tehlikedeydi
VAKAD verilerine göre, kadınlar ekonomik şiddeti tanımlamaya başlasalar da fiziksel, duygusal ve cinsel şiddeti bir arada yaşamayı sürdürüyorlar. Ancak şiddeti hayatın akışının normal bir parçası olarak görüyor ya da öncelikli sorun olarak görmüyorlar.
Kadınlar, şiddetten kurtulabilmek için paraya ihtiyaç duyuyor. Parasızlık nedeniyle girişimde bulunmaktan vazgeçen, dava açmayı "erteleyen" çok sayıda kadın var. Adli yardım gibi kolaylıkların aktarılması, her beş kadından birinin kararını değiştirmesinde etkili oluyor.
Öncelik, para kazanacak bir iş
Şiddet de görse kadınların öncelikleri para kazanacakları bir işte çalışmak oluyor:
VAKAD'a başvuran kadınların yüzde 30'unun önceliği yaşadığı aile içi şiddeti sonlandırmaktı. Yüzde 58.8'i ekonomik sorunlar yaşıyordu.
Ekonomik şiddet mağduru kadınların oranı yüzde 41, sözel / psikolojik şiddet yaşayan kadınlarınki yüzde 27, fiziksel şiddet yaşayanların oranı yüzde 22, cinsel şiddet mağduru kadınlarınki ise yüzde 8'di.