Türkiye'de halen en zengin kesimle en yoksul kesim arasındaki gelir farkının 7.7 kat olduğunu belirten Kaya, "Açlık sınırındaki nüfus sayımız 8 yılda yüzde 20 oranında arttı" dedi.
"Eczacılık yasası güncel değil"
Kaya, mevcut 6197 Sayılı Eczaneler ve Eczacılık Hizmetleri hakkındaki kanunun, mesleğin güncel gereklerine cevap veremez duruma geldiğini ve bir an önce güncellenmesi gerektiğini belirtti.
"SSK ve Yeşil Kart'lıların eczanelerden ilaç almaya başlamasıyla birlikte ilaç hizmeti nüfusun yarısı için daha ulaşılabilir ve kaliteli hale geldi. Türkiye'nin eşdeğer ilaç kullanımı yoluyla 2004 yılında sağladığı tasarruf 417 milyon dolar. 2005 yılında yaklaşık 38 milyar dolar sağlık harcaması yapılmış. Bunun yüzde 30'u ilaç harcamasıdır. Ancak en önemli sorunlardan biri yoksulluk."
Yoksulluğun yol açtığı sağlık sorunları
Gelir dağılımında eşitsizliğin en az görüldüğü 2004 yılı verilerinde bile Türkiye'de gelir dağılımının hiç adil olmadığı gözler önünde olduğunu söyleyen Kaya, "Üstelik kişi başına gelir düzeyinin düşük olduğu bir ekonomide gelir dağılımındaki böylesi bir eşitsizlik, yoksulluğun katlanılmaz boyutlarda derinleşmesine, yaygınlaşmasına neden oluyor" dedi.
Kaya'ya göre yoksulluğun; beslenme bozuklukları, bağışıklık sisteminin zayıflaması, tansiyon gibi kronik hastalıkların seyrinde artış, bebek ve çocuk ölümlerinin hızlanması gibi sağlıksızlık göstergeleri artıyor. Stres, depresyon, öz saygı ve güven kaybı gibi sorunlar da yoksulluğun sonuçları.
Kaya "Sağlıklı bir hayat için önce yoksulluk ve eşitsizliği ortadan kaldırmak gerekiyor" dedi. (EZÖ)