Dünya Sağlık Örgütü (WHO), bölgede salgın hastalıkların baş göstereceğini ve bundan en fazla çocukların etkileneceğini söyleyerek acil yardım çağrısı yaptı.
Birleşmiş Milletle Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) verilerine göre, depremden en kötü etkilenen Hindistan, Endonezya ve Sri Lanka'da çocukların sağlık hizmetlerine ulaşma oranı, aşılanma oranları zaten çok düşük.
UNICEF, Direktörü Carol Bellamy, Güney Asya depremi ve tsunamilerle hayatını kaybedenlerin yaklaşık üçte birinin çocuk olduğunu söyledi.
"Tsunamilerin vurduğu ülkelerin hepsinde nüfusun en az üçte birini çocuklar oluşturuyor. Kimi ülkelerde nüfusun yüzde 50'si gençlerden oluşuyor" dedi.
UNICEF'e göre, en kötü etkilenen sekiz ülkede çocuklar nüfusun ortalama yüzde 39'unu oluşturuyor.
Tanık ifadeleri, birçok çocuğun güçsüz oldukları ve sele karşı koyamadıkları için hayatını kaybettiğini gösteriyor. Bellamy, "Çocuklar koşarak kaçabilir ama suya karşı koyamayacak kadar güçsüz olmaları çocukların özellikle etkilenmesine yol açan nedenlerden biri" dedi.
Salgın hastalık tehlikesi çocukları tehdit ediyor
WHO, çok sayıda yaralı olduğunu ve ülkelerdeki hastanelerin fiziki olarak yetersiz kalacağını dolayısıyla uluslararası tıbbi malzeme desteğine ihtiyaç olduğunu açıkladı.
Sadece Sri Lanka'da evsiz kalanlar için 250'den fazla kamp kurulduğunu belirten WHO, yetersiz ve kalabalık barınma koşullarının akut solunum yolları enfeksiyonlarına zemin hazırladığını, bu durumun özellikle çocukları tehdit ettiğini söyledi.
Güney Asya'da sıtma ve tropikal hastalıkların yaygın olduğunu vurgulayan WHO, sel sularının sineklerin üremesine yol açacağını ve salgınların başlayabileceğini açıkladı.
Geçici kamplardaki hijyen koşullarının yetersizliği ve temiz su yokluğunun ishal salgınına yol açabileceğini belirten WHO acil olarak su arıtma mekanizmalarının kurulması gerektiğini söyledi.
Hindistan: Yoksulluk
1 milyardan fazla insanın yaşadığı Hindistan'ın nüfusunun 400 milyonu çocuklardan oluşuyor. En yüksek kalkınma hızına sahip 10 ülkeden bir olmasına rağmen Hindistan'da gelir dağılımı çok dengesiz ve nüfusun yaklaşık yüzde 26'sı yoksulluk sınırının altında yaşıyor.
Hindistan'da çocukların yalnızca yüzde 40'ı gerekli aşıları olabiliyor. Üç yaşın altındaki çocukların neredeyse yarısı yetersiz besleniyor. Hane halklarının yalnızca yarısı iyotlu tuz kullanabiliyor ve temiz su kaynakları açısından büyük problemler var.
UNICEF'e göre, çocuk işçiliği çok yaygın ve kız çocuklarının durumu eğitim konusunda daha da kötü. HIV/AIDS konusunda yeterli önleme çalışmaları yapılmıyor.
Sri Lanka: Temel sosyal hizmetler yok
Tamil Kaplanları ve hükümet güçleri arasında 19 yıldır süren iç savaş boyunca 60 bin kişi yaşamını yitirdi; üçte biri çocuklardan oluşan 800 bin kişi evsiz kaldı.
İç savaştan etkilenen yaklaşık 2.5 milyon sivilin 1 milyonunu çocuklar oluşturuyor. Özellikle isyancıların kontrolündeki bölgelerde sağlık hizmetleri yok denecek durumda.
Hindistan'da bulunan mültecilerin geri dönmesiyle salgın hastalıkların ve HIV/AIDS vakalarının artması bekleniyor. Kronik beslenme yetersizliği çocuklarda çok yaygın.
Endonezya: Yoksulluk çocukları vurdu
Nüfusu her yıl yaklaşık 3 milyon artan Endonezya yaşanan ekonomik krizler nedeniyle temel sosyal hizmetlerde kısıntıya gidildi.
Yoksulluğun artması en çok çocukları etkiledi ve çalışan çocuk sayısı artarken, beslenme yetersizliği çeken çocuk oranı arttı; okula kayıt oranı geriledi.
Çatışma ve şiddet ortamı nedeniyle evsiz kalan çocuk ve kadın sayısının yaklaşık 1.4 milyon olduğu tahmin ediliyor.
Tayland: Çocuk fuhuşu
Tayland'da nüfusun büyük bir bölümü temel sosyal hizmetlere ulaşabiliyor. Aşılanma oranı yüzde 95; bebek ölüm oranı binde 26. Beslenme eksikliği çeken çocukların oranı yüzde 1'in altında. Nüfusun tümü temiz içme suyuna ulaşabiliyor.
Tayland'daki en büyük problemlerden biri çocuk fuhuşu. 60 bin ila 200 bin çocuğun fuhuş için kullanıldığı tahmin ediliyor. Yaklaşık 1 milyon çocuğun da çalıştığı tahmin ediliyor.
Ülkede, doğumda HIV virüsü kapan 30 bin çocuk var; her yıl 13 bin çocuğun daha HIV ile doğduğu tahmin ediliyor.
BM, yardım operasyonuna başladı
Deprem ve sonrasındaki tsunamiler yüzünden hayatını kaybedenlerin sayısı 50 bini aştı ve bu rakam her geçen gün artıyor. Hint Okyanusuna kıyısı olan ülkelerde milyonlarca insan da evsiz kaldı.
Sri Lanka, Endonezya, Hindistan ve Tayland Richter ölçeğine göre 9.0 büyüklüğündeki deprem ve tsunamilerden en kötü etkilenen ülkeler. Birleşmiş Milletler tarihinin en büyük yardım operasyonlarından birine başladı.
UNICEF'in Kopenhag merkezinden bölgeye 150 bin kişilik ilaç, yiyecek ve barınma malzemesi dün gönderildi. Merkezden Soren Hansen, bugün (Çarşamba) de ikinci bir parti yardım malzemesinin bölgeye gönderileceğini söyledi.
UNICEF, 7 binden fazla insanın hayatını kaybettiği Andaman ve Nicobar adalarındaki çocuklar için "endişe duyduğunu" da belirtti.(EÜ)