* Fotoğraf: Pixabay
Tüketici Birliği Federasyonu Genel Başkanı Mehmet Bülent Deniz, elektrik ve doğalgaz zamlarına ilişkin değerlendirmesinde son 10 yıllık döneme ilişkin temel verilere işaret etti. Halkın derin yoksulluk içinde olduğunu söyledi.
Federasyonun resmi internet sitesinde yer alan açıklamaya göre, 10 yıllık dönemde tüketicinin kullandığı elektrik fiyatı, TÜİK’in açıkladığı tüketici enflasyonunu geçti. 10 yıllık dönemde gerçekleşen TÜFE (tüketici fiyat endeksi)* yüzde 186,72 iken, tüketicinin kullandığı elektriğin fiyatı yüzde 252,10 arttı.
TIKLAYIN - Elektriğe yüzde 15, doğalgaza yüzde 12 zam
Deniz yazılı açıklamasında “Son 10 yılda; halkın hızlı bir şekilde yoksullaştığı, gelir dağılımı adaletinin gitgide bozulduğuna ilişkin yapılan uyarılar ve getirilen çözüm önerilerini yok sayan ekonomi yönetiminin iflası, artık saklanamaz duruma gelmiştir” dedi.
Tüketici Birliği Federasyonu olarak enerjiye yapılan zammın, yağmura dönüşeceği uyarısını yinelediklerini söyledi yapılan bu zammın geri alınması için çağrı yaptı.
“Yoksulluk pandemi sonrası toplumu kuşattı”
Deniz’in açıklaması şöyle:
“Kamuoyunda güven oluşturmayan TÜİK rakamları, siyasi iktidarın, iç ve dış saldırı, tabloları pembeye boyayan söylemleri ile toplumda giderek artan yoksullaşma, pandemi sonrasında tüm toplumu kuşatan bir gerçekliktir. Mutfaktaki yangına ilişkin Tüketici Birliği Federasyonu başta olmak üzere bağımsız kuruluşlar tarafından açıklanan veriler hiçbir endekste yer almasa da, mızrağı çuvala sığdırmaya çalışan siyasi iktidarın çuvalının delik deşik olduğu ortaya çıkmıştır.
“Bunun son örneği enerji fiyatlarına yapılan zamdır. Pandemi sonrasında toplumun büyük kesiminin yoksulluk ve açlık sınırında yaşadığı bir dönemde, ‘zam kaçınılmazdı, maalesef zorunlu olarak yapıldı’ söylemleri ile itiraf sürecine giren siyasi iktidarın elinde pembe boya kalmadığı görülmektedir.
“Ekonomi politikaları iflas etti”
“Anayasada yer alan sosyal devlet olmanın temel niteliklerinden biri, kamusal nitelikteki hizmetlerin fiyatlarının, gerçekleşen enflasyondan fazla arttırılmaması gerekliliğidir. Elektrik gibi tüketicin yaşamının her alanına etki eden kamusal bir hizmete, enflasyon oranı üzerinde zam yapılması kabul edilemez.
“Pandemi ile birlikte ağırlaşan yaşam koşullarında artan enerji fiyatları nedeniyle tüketiciye ulaşan tüm mal ve hizmet fiyatları artacak, yoksullaşma daha da derinleşecektir.
“Dünyanın birçok ülkesinde, sosyal devlet ilkesi anlayışıyla halkını pandemide yoğun şekilde destekleyen ülkelerin aksine, hiçbir derde deva olmayan göstermelik destek paketleriyle pembe tablolar çizmeye devam eden siyasi iktidarın ‘zorunlu zam’ açıklaması, uygulanan ekonomi politikalarının iflas ettiğini ortaya koymaktadır.”
10 yıllık değişim
1 Temmuz 2011 ve 1 Temmuz 2021 arasındaki değişimler ve oranları şöyle:
- ELEKTRİK (MESKEN): 25,05-88,20-252,10
- USD: 1,61-8,70-440,37
- EURO: 2,34-10,32-341,03
- ALTIN: 78,9-495,7-528,26
- ASGARİ ÜCRET: 658,95-2825,90-328,85
- GERÇEKLEŞEN TÜFE: 186,72
(TP)
* TÜFE tipik bir tüketicinin satın aldığı belirli bir ürün ve hizmet grubunun fiyatlarındaki ortalama değişimleri gösteren bir ölçüttür.