Mersin Ticaret ve Sanayi Odasının (MTSO) davetlisi olarak kente gelen Prof. Dr. Akgül, Diyarbakırın mikrokredi uygulaması için pilot il olarak seçildiğini, projenin Ekim ayından sonra Türkiye genelinde yaygınlaştırılacağını söyledi.
Akgül, Türkiye'de projede 3 yıl içinde 10 milyar dolarlık bir rakama ulaşacağını umuyorum" dedi.
Kredilerin yüzde 98i geri dönüyor
Projenin, öncelikle, herhangi bir bankadan kredi alamayacak kadar fakir kadınlara yönelik olduğunu belirten Akgül, kredi için bu kişilerden herhangi bir teminat ya da kefalet talep edilmeyeceğini vurguladı.
Akgül, mikrokredilerin dünyadaki geri dönüş oranının yüzde 98 olduğunu, geri kalan yüzde 2lik miktarın da sadece geri dönüşünün geciktiğini söyledi.
Bir yıl vadeli kredilerin 46 haftada geri alınacağını, kredi miktarının 36 dolar ile bin 200 dolar arasında değişebileceğini belirten Akgül, projenin geri ödeneceğine duyduğu güveni şöyle açıkladı:
İlk etapta bireysel değil, grup kredisi vereceğiz. Grup içinden geri ödeme yapmayacak kişi, kendisini başarısız sayacaktır. Ayrıca, grubun diğer üyeleri ödemeyene baskı yapacaklar. Üçüncüsü, bu krediler, bu insanlar için son şans anlamına geliyor. Mikrokredilerden yıllık yüzde 24 masraf alacağız.
Dünyada mikrokredi uygulaması
Mikrokredi uygulaması, 1976da Bangladeşli finansör Muhammed Yusufun girişimiyle başlatıldı. Yusufun 42 kişiye cebindeki 27 doları vererek başlattığı proje, daha sonra dünyanın çeşitli ülkelerine yayıldı. Bangladeşte krediyi destekleyen Grameer Bankın sermayesi 4 milyar dolar. Bankanın yüzde 93 hissesi, mikrokrediden yararlananların. Banka yönetim kurulunun dokuz üyesi de bu ortaklardan oluşuyor. (BB)