TMMOB Makina Mühendisleri Odası yaptığı açıklamayla doğalgaz ve elektrik zamlarının geri çekilmesini istedi.
İstanbul Şube Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Arslan imzasıyla yapılan açıklamada, yoksul halkın alım gücünün yeni zamlarla aşağı çekildiği bildirildi.
Son zamlarla bir ailenin asgari ücretin dörtte birinden daha fazlasını elektrik ve doğalgaza ödemek zorunda kalacağına dikkat çekildi.
Enerji darboğazı yaşanabilir
Makina Mühendisleri Odası enerjiden yararlanmanın günümüzde bir insan hakkı olduğunun da altını çizdi ve enerjinin tüm tüketicilere yeterli, kaliteli, sürekli, düşük maliyetli ve sürdürülebilir bir şekilde sunulmasını temel alan enerji politikasının gerekliliğini vurguladı.
"Enerji üretiminde ağırlık yerli, yeni ve yenilenebilir enerji kaynaklarına verilmelidir."
Açıklamada yakın gelecekteki enerji darboğazı olasılığı da anlatıldı. Bugün 71 kente ulaşmış olan doğalgazda Türkiye'nin komşularına bağımlılığı ve hemen hepsiyle sorunlar yaşadığı vurgulandı, buna karşılık Türkiye'nin potansiyeli öne çıkarıldı.
Türkiye hidrolik enerji potansiyelinin yüzde 37'sini, linyit potansiyelinin yüzde 33'ünü, olan taşkömürünün yüzde 22'sini ve "Avrupa'da ilk sırada yer alan jeotermal enerji potansiyelinin ancak yüzde 15'inin işletmeye alındığı belirtildi.
Devletin eli
Makine Mühendisleri Odası'nın halkın kullandığı enerjiyle ilgili önerileri şöyle:
* Yoksul ailelere mutlaka enerji yardımı yapılmalı, asgari ihtiyaçlarının karşılanabilmesini sağlayacak düzeyde elektrik ve doğalgaz desteği kamu eliyle sağlanmalıdır.
* Şehirlerde kirli kömür dağıtımından vazgeçilerek halkın sağlığı ile oynanmamalıdır.
* Kötü kaliteli kömürün şehir çöpleri ile birlikte temiz teknoloji ile çalışan elektrik üretim tesislerinde kullanılması ve atık ısısının şehirlerin yoksul bölgelerinde ısıtma için aylık 30- 40 TL bedelle dağıtılması sağlanmalıdır.
* TOKİ'nin özellikle gecekondu bölgelerinde inşa ettiği konutlarda bireysel ısıtma sistemlerinden vazgeçilerek elektrik ve ısının birlikte üretileceği bölge ısıtma sistemleri kullanılmalıdır.
* Orta ve düşük gelirli halkın oturduğu binaların ısı yalıtımının güçlendirilmesi ile yakıt tüketiminin düşürülerek istihdama katkı sağlanması için en az 500 milyon dolardan başlayan büyüklükteki fonların devlet tarafından ayrılması gerekmektedir.
Ve doğalgaz ve elektrik ve zam
Açıklamada yüzde 9,8'lik zam yapılan doğalgaz ve elektriğe son bir yılda yapılan zamlar da hatırlatıldı:
"2011 yılı Ekim ayı başında doğalgaz fiyatlarına yapılan yüzde 15'lik zammı, Nisan 2012'de yapılan yüzde 18,72 olan zam izlemiştir. 1 Ekim'de yapılan son zamla birlikte bir yılda zamlar toplamda yüzde 53,8'e varmıştır."
Doğalgaz zammı elektriğe hemen yansıdı, elektriğe konutlar için yüzde 9.8, sanayide yüzde 4.3 zam geldi. Bir önceki elektrik zammı 1 Nisan'da yüzde 9,26 olmuştu.
"2012 Mart ayında 90 lira ödeyen bir ailenin elektrik faturası, bugün 107,1 lira."
Açıklamada enerji politikalarının bir uzantısı olarak İGDAŞ'ın özelleştirilmesine de yer verildi. Bu yöndeki girişimlerin büyük kamusal zararlara yol açtığı belirtildi.
Küçültme, özelleştirme politikalarının aksine, mevcut kamu kuruluşlarının etkinleştirilmesi ve güçlendirilmesi gerektiğinin vurgulandığı açıklamada özelleştirmenin yol açacağı sonuçlara değinildi. (YY)