* Fotoğraf: COP26 Coalition / Twitter
Yokoluş İsyanı (Extinction Rebellion) aktivistleri, BM İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 26’ncı Taraflar Konferansı’nın (COP26) gerçekleştiği İskoçya’nın Glasgow kentine eylem düzenledi.
Buchanan Sokağı’nda bir araya gelen binlerce aktivist COP26’ya sponsorluk yapan şirketlerin yaptığı yeşil yıkamaya dikkat çekmek için “Yeşil Yıkama Yürüyüşü” gerçekleştirdi.
Protestocular Sauchiehall caddesine doğru ilerlerken, yolları İngiltere Ulaştırma Polisi tarafından kesildi. Polis ve protestocular, Yokoluş İsyancıları farklı yönlere gitmeye başlayana kadar yarım saat boyunca durdu.
Bölünerek birden fazla sokakta aynı anda yürümeye başlamaları üzerine polis de kafa karışıklığı yaşadı ve eylemcileri engelleyemedi.
Protesters are marching in #Glasgow to confront the threat of #Greenwash, accusing #COP26 sponsors of covering up the truth about their activities with this pr trick. @GreenwashEarth@ScotlandXr@COP26_tv
— COP26_Extinction Rebellion (@COP26_XR) November 3, 2021
Video Credit: Agisilaos Koulouris @agisilaos_kpic.twitter.com/HteuLYBZ6I
“Birleşik Krallık yeşil yıkamayı tercih ediyor”
Yeşil Gazete'nin aktardıpına göre, Yokoluş İsyanı'nın açıklamasında “COP26 sponsorluğu, Birleşik Krallık Hükümeti’nin iklim eylemi için bu kritik on yılda iklim çöküşünün üstesinden gelmek için gereken gerçek liderliği göstermek yerine yeşili yıkama yolunda ilerlediğini gösteriyor” ifadelerini kullandı.
Bu yıl düzenlenen COP26’nın sponsorları şu şekilde: Microsoft, Unilever, Sky, SSE, Scottish Power, Sainsbury’s, Reckitt, National Grid, Hitachi, GSK ve NatWest Group.
Yeşil yıkama nedir?
Yeşil yıkama (greenwashing, yeşil aklama, yeşille göz boyama) ilk kez 1986’da Jay Westerfield tarafından kullanılmış bir kavram. Westerfield bu kavramı bazı otellerin, konuklarına banyo havlularını çevreye olan etkilerini azaltmak için tekrar kullanmayı önerirken aslında başka hiçbir adım atmadıklarını ve asıl amaçlarının çamaşır yıkama masrafını azaltmak olduğunu görünce oluşturmuş.
Yeşil yıkamayı kısaca bir ürün ya da hizmetin yeterli dayanak olmaksızın çevreye yararlı (ya da en azından zararsız) olduğunun iddia edilmesi olarak tanımlamak mümkün. Ancak aslında yapılan tüketicilerin hassasiyetlerini bir pazarlama aracına dönüştürmek ve satışları arttırmak.
Yeşil yıkamada tüketiciye çevre duyarlılığı ya da organik ürün gibi vaatler sunan firmaların aslında üretim sürecinde bu kavramlardan uzaklaşıyor. Yani, doğal malzemelerle üretildiğini düşündüğünüz bir ürün kimyasal içerebiliyor ya da doğaya duyarlı bir proje olduğunu düşündüğünüz satışlar aslında bu amaçla kullanılmıyor.
Greenwashingin var olma sebebinin altında tüketici taleplerinin yeni bir pazar olarak görülmesi ve çıkar amaçlı kullanılması yatıyor. Kullandığı ürünler, küresel iklim krizi ve hayvan hakları hakkında bilinçlenen tüketicilerin günümüzde bu kavramlarla uyumlu ürün ve proje talep ediyor olması kimi kurum ve firmalar tarafından bir kar marjı olarak görülüyor.
(TP)