İstanbul Üniversitesi (İÜ) Hukuk Fakültesi araştırma görevlileri ve İÜ Araştırma Görevlisi Temsilciler Kurulu üyeleri Barkın Asal ve Mehmet Cemil Ozansü hakkında "Yeni YÖK kanunu aleyhine protesto gösterisi yapmak için toplanan öğrencilerin düzenlediği toplantıda konuşma yapmak" gerekçesiyle Rektörlük tarafından disiplin soruşturması açıldı.
Asal ve Ozansü Aralık 2012'de öğrencilerin Hukuk Fakültesi koridorunda yeni YÖK yasa tasarısı önerisi ile ilgi düzenledikleri foruma katılıp görüşlerini söylemişlerdi.
Haklarında soruşturma açılan araştırma görevlileri bianet'e yaptıkları açıklamada yasa tasarısı hakkında görüşlerini ifade etmenin asli görevlileri olduğunu belirterek soruşturmanın ifade ve akademik özgürlüklerini tehdit ettiğini söyledi.
Ozansü: YÖK yasasına karşı muhalefetin önü kesilmek isteniyor
"Öğrencilerin ve akademisyenlerin YÖK yasasına karşı birleşmeleri istenmiyor. Araştırma görevlilerine gözdağı verilip ihtarda bulunmak amaçlanıyor. Bu soruşturmanın açılmasında İÜ Araştırma Görevlileri Temsilciler Kurulu Üyesi sıfatımızın da önem kazandığını düşünüyorum. YÖK yasası aleyhine oluşacak muhalefetin önü kesilmek isteniyor.
"Biz anayasanın teminat altına aldığı ifade özgürlüğü ve akademik özgürlüğü kullanıyoruz. Soruşturma bu ikisine yönelik bir tehdit demektir. Hukuk fakültesi öğretim elemanının kanun taslağı üzerine görüş veremeyeceği bir akademik hürriyet ortamı olabilir mi? Hukuk fakültesi öğretim elemanı yasa tasarısı üzerine görüşünü her yerde ifade edebilir. Bu bizim asli vazifemiz. Bu nasıl bir mantıktır?"
Asal: Yasa taslağını incelemek asli işim
"Hukuk Fakültesinde görev yapan bir araştırma görevlisiyim. Yasa taslağını incelemek ve görüş vermek asli işlerim. Bunları öğrenciler veya üniversite istediği zaman yapmam gerekiyor. İstanbul Üniversitesi asli işlerimden dolayı soruşturma açıyor. Bu enteresan bir durum.
"Söz konusu forumda hukuka aykırı ifadede bulunmadım. Yasa taslağıyla ilgili değerlendirmede bulundum ve anayasada bu özgürlük açıkça belirli. Bu soruştuma İÜ Rektörlüğünün ifade özgürlüğü ve onun devamı olan akademik özgürlüğe müdahalesi olarak ele alınmalı."
* Eğitim-Sen 6 No'lu Üniversiteler Şubesi'nin de katılımıyla İstanbul Üniversitesi öğretim elemanları 21 Şubat'ta saat 12.30'da Hukuk Fakültesi'nde bir araya gelecek, saat 13.00'de de Beyazıt meydanında basın açıklaması yapacak.
* Fotoğraf: Beyza Kural