İstanbul Üniversitesi'nde çeşitli gerekçelerle uzaklaştıma cezası alan 54 öğrenci 19 gündür Beyazıt kampüsünün önünde nöbette. Öğrenciler cezaların geri alınmasını istiyor. Sorunsa bu olayla sınırlı değil, 12 Eylül darbesinin ardından üniversiteleri merkezi bir yapıya bağlamak için kurulan Yüksek Öğretim Kurulu'nun (YÖK) 1985'te çıkardığı Disiplin Yönetmeliği öğrenci hareketini bastırmak için kullanılıyor.
Destek için dün öğrencileri ziyaret eden Milliyet yazarı Ece Temelkuran, eylemin ardından bianet'e konuştu ve "Darbeden sonra 90'larda bile YÖK'ün yönetmelikleri bu kadar çok uygulanmıyordu şimdi ise demokrasiden bu kadar bahsedildiği bir dönemde antidemokratik işlerin çokça yapılmasının kişilerle ilgili olduğunu düşünüyorum" dedi.
"Özellikle bugün, çoğu kişiye anlamlı gelmese de hukuk fakültelerinde Roma hukuku derslerinin kaldırılması gibi küçük gözüken büyük değişiklikler oluyor ve Türkiye gibi üniversiteler de giderek daha absürd hale geliyor."
Nöbet tutan öğrencilerden biri, Edebiyat Fakültesi öğrencisi olan ve "sinevizyon gösterisi yaptığı" gerekçesiyle hakkında soruşturma açılan Yusuf da, YÖK'ün kurulduğu günden beri dönemsel olarak farklı özellikler gösterdiğini söylüyor ve şöyle devam ediyor:
"80lerde YÖK'e karşı mücadele faşizme karşı mücadele demekti, 90'larda üniversitelere piyasacı saldırıların olduğu bir ortamda piyasacılığa karşı mücadeleyi temsil ederken bugün YÖK, AKP'nin gerici politikalarının aracı haline gelmiş durumda. Üniversitelere müdahale topluma müdaheledir. Üniversitede yetişen ideolojiler topluma yön vermekte, bunun bilincinde olanlar da YÖK'ü aracı olarak kullanarak üniversitelere saldırıyorlar."
Üniversitenin kendi iç dinamikleriyle yönetilebilir olduğunun YÖK gibi denetleyici bir kuruma ihtiyaç olmadığının altını çizen Yusuf bu taleplerle YÖK'ün kuruluş yıldönümü olan 6 Kasım'da "alanlarda olacağını üniversitelerde piyasacılığa, gericiliğe karşı yürüyeceğini" dile getiriyor.
Bir başka öğrenci, üç dönem uzaklaştırma almış olan Hukuk Fakültesi öğrencisi Eren ise YÖK'ün üniversitelere giydirilen "deli gömleği"ni ifade ettiğini, YÖK'ü üniversitelerdeki antidemokatik eylemlerin mimarı olarak gördüğünü belirtiyor.
IMF karşıtı afiş açtığı gerekçesiyle hakkında soruşturma açıldığını aynı gün öğrenen bir başka öğrenci ise üniversite öğrencilerinin en küçük hak alma talebinin bile YÖK yönetmelikleri doğrultusunda engellendiğine dikkat çekiyor ve ekliyor:
"Ülke gündeminden uzak, düşünmeyen ve sorgulamayan öğrenciler yaratılmak isteniyor."(EY/EÜ)