Click here to read the article in English / Haberin İngilizcesi için buraya tıklayın.
Yükseköğretim Kurulu (YÖK), Yükseköğretim Kurumları Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Tutum Belgesi yayınladı.
YÖK Başkanı Yekta Saraç, belgeyi 8 Mart Dünya Kadınlar Günü için üniversitelerin kadın rektörleri ile bir araya geldikleri Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı’nda düzenlenen kahvaltıda açıkladı.
Belge ile YÖK’ün tüm bileşenlerinde toplumsal cinsiyet eşitliği ve adaletine duyarlı olarak hareket edileceğini taahhüt edildi.
7 maddelik taahhüt
Yükseköğretim Kurumları Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Tutum Belgesi’nde yükseköğretim kurumlarının bulunmayı taahhüt ettiği faaliyetler şöyle sıralandı:
1. Toplumsal cinsiyet eşitliği ve adaletine ilişkin farkındalığı arttırmak amacıyla çalışmalar yapmak,
2. “Toplumsal Cinsiyet Eşitliği” dersinin aynı veya farklı bir adla yetkili kurullarınca alınacak karar doğrultusunda programlarında zorunlu veya seçmeli ders şeklinde yer almasını ya da buna ilişkin bilgilendirici çalışmaların yapılmasını sağlamak,
3. Yerleşkelerde güvenli yaşamın sağlanması için cinsel taciz ve cinsel saldırıyla ilgili bilgilendirme, ulaşılabilir başvuru yerleri ve diğer gerekleri (aydınlatma, ulaşım vb.) yerine getirmek,
4. Yöneticilerin, akademik ve idari personelin ve öğrencilerin toplumsal cinsiyet eşitliğine ilişkin eğitimler almalarını sağlayıcı çalışmaları teşvik etmek,
5. Toplumsal cinsiyet eşitliğini izlemeye ilişkin çalışmalarda bulunmak,
6. Bu amaçları yerine getirmede işbirliği içinde çalışacak olan Üniversitelerdeki Kadın Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezleri ve benzeri birimler ile SKS daire başkanlıklarının çalışma biçimi ve işlevselliklerinin güçlendirilmesini sağlayıcı çalışmalarda bulunmak.
7. Bu merkezlerin bulunmadığı üniversitelerde kurulmalarını teşvik etmek.
179 rektör, 16’sı kadın, 163’ü erkek
YÖK’ün bugün gerçekleştirdiği toplantıya YÖK Başkanı Yekta Saraç, YÖK Genel Kurul Üyesi Doç Dr. Zeliha Koçak Tufan, YÖK Başkan Danışmanı Prof. Dr. Sezer Ş. Komsuoğlu’nun yanı sıra 16 kadın rektör katıldı.
Katılan rektörler: Giresun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Aygün Attar, Dicle Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. A. Jale Saraç, Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Candeğer Yılmaz, Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Filiz Kılıç, Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Gülay Barbarosoğlu, Düzce Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar, Trabzon Avrasya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Aşkın Asan, Okan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. A. Şule Kut, Gedik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Berrak Kurtuluş, İstanbul Bilim Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Çavlan Çiftçi, Özyeğin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Feride Esra Gençtürk, Bezm-i Alem Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Rümeyza Kazancıoğlu, İstanbul Kültür Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sıddıka Semahat Demir, Işık Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şirin Tekinay, İstanbul Aydın Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yadigar İzmirli ve Yeditepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Canan Aykut Bingöl.
Türkiye’deki üniversite rektörlerinden 163’ü erkek, sadece 16’sı kadın.
Saraç: “Kız öğrenciler”, “bayan rektörler”
YÖK Başkanı Saraç, kahvaltıdaki konuşmasında YÖK’ün düzenlediği kadın çalıştayının ardından çalışmalara başladıklarını söyledi.
Saraç’ın YÖK’ün resmi sitesine yansıyan konuşmasında “kız öğrenciler” ve “bayan rektörler” ifadeleri kullandığı görüldü. (BK)
* Fotoğraflar: yok.gov.tr