Yükseköğretim Kurulu (YÖK) ikinci öğretim derslerinin başlama ve bitiş saatleri ile ilgili düzenleme yaptı.
YÖK, Özgecan Aslan cinayetinden sonra gündeme gelen ikinci öğretim öğrencilerinin derslerinin geç saatlerde olması ile ilgili düzenleme talebini görüştü.
YÖK, “Birinci öğretim derslerinin bitimini takiben ikinci öğretim derslerine başlanabileceği, gerektiğinde hafta sonları da ders konulması suretiyle ikinci öğretim ders saatlerinin üniversiteler tarafından düzenlenebileceği” sonucuna vardı.
YÖK açıklamasında şu ifadeler yer aldı:
“İkinci öğretim dersleri için herhangi bir başlangıç saati belirtilmeyerek, birinci öğretimin derslerinin bitimini müteakiben olmak kaydı ile ikinci öğretim derslerinin başlangıç saatlerinin belirlenmesi konusu yükseköğretim kurumlarımıza bırakılmıştır.
“Yükseköğretim kurumlarımızın bu ve buna benzer konularda tasarrufta bulunabilmelerinin yolunu -tedrici olarak- açmanın doğru olduğunu düşünmekteyiz.
"Yükseköğretim Kurulu olarak, önceliğimiz öğrencilerimiz ve onların huzurlu, mutlu bir şekilde iyi eğitim almalarını sağlamaktır.”
Üniversiteye ve derslere göre değişen saatler
İkinci öğretim ders saatleri üniversiteden üniversiteye ve seçilen derslere göre günden güne değişiklikler gösteriyor.
bianet’in ulaştığı Abant İzzet Baysal Üniversitesi İşletme Bölümü’nde okuyan bir öğrenci 17.00’de başlayan derslerinin en geç 23.50’de bittiğini, Celal Bayar Üniversitesi Gıda Mühendisliği’nde okuyan bir öğrenci 17.00’de başlayan derslerin en geç 22.45’te, Amasya Üniversitesi Halkla İlişkiler ve Tanıtım bölümünde okuyan bir başka öğrenci de 14.00’te başlayan derslerinin en geç 19.45’ye bittiğini söyledi.
Işıklandırma eksik, servis az, otobüs yok
Özgecan Aslan cinayetinin ardından konuştuğumuz Mersin'deki üniversiteli kadınlar ulaşımda karşılaştıkları problemleri anlatmıştı. Okul servislerinin seferlerinin az olması, belediye otobüslerinin eksikliği, üniversitedeki ve yollarda yeterli ışıklandırmanın olmaması dile getirilen sorunlar arasındaydı.
Mersin Üniversitesi'nden öğrenciler bu durumun ikinci öğretimde okuyan öğrenciler için daha büyük sorun teşkil ettiğini söylemişti. (BK)