İstanbul Teknik Üniversitesi'nde (İTÜ) sekiz araştırma görevlisi işten çıkarıldı. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanun 50/d maddesiyle istihdam edilen araştırma görevlileri görev süreleri ve özlük haklarında yapılmak istenen değişiklikler sonucu işlerinden oldular. Asistan Dayanışması inisiyatifinden yapılan açıklamaya göre yüze yakın araştırma görevlisi daha işini kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya. Yüksek Öğrenim Kurulu'nun (YÖK) bu uygulamalarının "hukuk dışı ve anti-demokratik" olduğunu savunan araştırma görevlileri bugün akşam saatlerinde İTÜ Gümüşsuyu Yerleşkesi, Makine Fakültesi'nde "YÖK gitsin, biz kalıyoruz" diyerek İkinci Araştırma Görevlisi Şenliği düzenliyor.
Şenlik 18.30'da Taksim Tramvay Durağı'ndaki buluşmayla başlayacak. Daha sonra 19.00'da Makine Fakültesi Önünde Basın Açıklaması yapılacak ve İkinci Araştırma Görevlisi Şenliği 19.30'da başlayacak.
Asistan Dayanışması adına yapılan açıklamada "Önümüzdeki günlerde meclisin gündemine gelmesi planlanan yeni YÖK yasasının ilk provasını yapan İTÜ Rektörlüğünü bu hukuk dışı uygulamalardan vazgeçmeye çağırıyoruz. Yüzlerce imzayla destek bulan taleplerimizin takipçisi olduğumuzu daha güçlü bir şekilde haykırmak, ilişiği kesilen arkadaşlarımızın bir an evvel işe geri alınmasını sağlamak için 15 Ekim 2012 Pazartesi günü üniversitemizi terk etmeyeceğiz" denilerek tüm üniversite bileşenleri, sendikalar ve meslek örgütleri İTÜ araştırma görevlilerine destek olmaya çağırıldı.
"Asistanlara dokunmayın"
İTÜ'lü araştırma görevlileri için Kemal Oruç, Orhan Aydın, Cihan Özdeniz, Şirvan Akan, Emin İgüs, Umut Karakoç, Utku Doğruak, Erdal Erzincan, Cengiz Özkan, Cem Polat, Paşa Altın ve Emin Alper gibi sanatçıların yeraldığı bir dayanışma videosu hazırlandı.
"Asistanlara dokunmayın" denilen videoda yer alanlar, "Üniversitenin tüm yükümlülüğünü omuzlarında taşıyan, diğer yandan büyük bir özveriyle bilimsel çalışmalarını sürdüren ama buna rağmen 50/d kadrosuyla iş güvencesi olmaksızın çalıştırılan asistanlar YÖK baskısıyla işten çıkarılmaya başlandı. Asistanlar her türlü idari işi yapıyorlar: laboratuarlara giriyor, ödevleri hazırlıyor ve okuyor, derslere giriyor, sınavlarda gözetmenlik yapıyorlar. Tüm bunların yanı sıra araştırma yapmaya bilim insanı olmaya tezlerini yazmaya çalışıyorlar" diyerek özlük hakları için mücadele eden, özgür ve demokratik bir üniversite için seslerini yükselten asistanların eylemine destek veriyorlar.
"Sazımızla, gitarımızla, sözümüzle, genç bilim insanlarına sahip çıkıyoruz. Bilime sahip çıkıyoruz. Özgür, bilimsel ve demokratik bir üniversite için asistanlara dokunmayın."