"YÖK'ün üniversite dernekleriyle görüşme planları yok. Türkiye Sanayi ve İşadamları Derneği, Türkiye Odalar ve Biorsalar Birliği ile görüşülecekmiş. YÖK'ün sivil toplum kuruluşlarından anladığı işveren kuruluşları."
Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Yusuf Ziya Özcan, Star gazetesine verdiği röportajda, YÖK'ün yapılandırılmasıyla ilgili önümüzdeki hafta dernek, sendikalar, STK'larla toplantı yapıp, kanun formunda metin yazılacağını söyledi.
"YÖK'ün STK'dan anladığı işveren kuruluşları"
Üniversite Öğretim Üyeleri Derneği Başkanı İstanbul Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tahsin Yeşildere, YÖK'ün kendileri dahil 13 üniversite derneği ile yeni yapılanma ile görüşmeyi düşünmediğini söyledi. Yeşildere, konuyla ilgili komisyon kurduklarını belirtti.
"Bugün YÖK'ü arayıp kimlerle görüşeceklerini sordum. TÜSİAD, TOBB vb. dediler. YÖK'ün sivil toplum kuruluşu ve derneklerden anladığı işveren kuruluşları. Bizimle ya da üniversite dernekleriyle görüşmeyi düşünmediklerini söylediler.'Siz de görüşlerinizi sunun' dediler. Elimizde taslak bile olmadan nasıl görüş sunabiliriz ki."
Yeşildere, ünversitelerin kendi işlerini kendilerinin yapabilmesini, YÖK'ün de merkez konumundan kalkarak koordinasyon merkezi olması gerektiğini söyledi.
"YÖK, üniversiteleri sermayeye açıyor"
Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim-Sen) İstanbul Üniversiteler Şube Başkanı Yard. Doç. İsmet Akça, kendilerine de bir davet gelmediğini, bunun da şaşırtıcı olmadığını belirtti.
Sendika olarak YÖK ile ilgili komisyon kurduklarını söyleyen Akça, "YÖK üniversiteleri toplumla bütünleştireceğine sermayeye açıyor. TÜSİAD'la görüşmek istemesi de bunu gösteriyor" dedi.
YÖK'ün yeniden yapılandırma söylemindeki "özerklik" kavramının mali özerklik olduğunu söyleyen Akça, "Mali özerklikle kamu kaynaklarını kısarak, üniversiteleri şirketi gibi para kazanan kurumlara çevirmek istiyorlar" dedi ve ekledi:
"Bizim istedğimiz özerklik, üniversitelerin demokratik katılımla kendilerini yönetmeleridir."
Öğretim Üyeleri Derneği ve Eğitim-Sen önümüzdeki günlerde komisyon kararlarını açıklayacak.
YÖK'ün yapılandırmasında temel prensipler
YÖK 3 Şubat 2011'de, Yükseköğretimin yeniden yapılandırılması çalışmalarına ilişkin hazırlanan ön çalışma raporunda, "çeşitlilik'', ''kurumsal özerklik ve hesap verebilirlik'', ''performans değerlendirmesi ve rekabet'', ''mali esneklik ve çok kaynaklı gelir yapısı'' ile ''kalite güvencisi'' başlıklı prensipleri belirlemişti. (NV/EÖ)