40 Gün 40 Gece Sulukule Platformu tarafından yapılan duyuru, Sulukule'de yıkımların başladığına dikkat çekiyor. Açıklama, Sulukule'nin bir zamanlar, turistik bir mekan olarak anıldığına yer verirken, UNESCO Dünya Mirası listesindeki İstanbul'un yine bu kapsamda yer alan sur ve çevresinin sadece fiziksel değil, varolan sosyokültürel yapısıyla da korunması gerektiği uyarısını hatırlatıyor.
İlk etkinlik 24 Mart Cumartesi
Sulukuleliler, sivil toplum kuruluşları, sanatçılar, müzisyenler, mimarlar, sosyologlar, şehir plancıları, akademisyenler ve gönüllülerin çabasıyla kurulan 40 Gün 40 Gece Sulukule Platformu'nun ilk etkinliği Cumartesi günü (24 Mart) gerçekleştirilecek.
Saat 12:30'da başlayacak etkinlikler arasında, basın duyurusu, İmece Grubu, Hangar Sanat Derneği, sanatçılar, gönüllüler ve Sulukuleliler'le birlikte evleri boyama etkinliği, sanatçı Gül Bolulu'nun "İnci Abla" dokuma tablosunun bir sokak cephesine asılması, Çıplak Ayaklar Kumpanyası'nın gösterisi, Gevende Müzik Grubu, Hangar Ritm Grubu, Sulukule Roman Orkestrası yer alıyor.
Platform, etkinliklere katılmak isteyenlere, 87 numaralı Edirnekapı Otobüsü'ne binmeleri ve Edirnekapı durağında inmelerini öneriyor; ekliyor: "Edirnekapı durağından yürüyerek 5 dakikada surların yanından Sulukule'de olabilirsiniz."
Sulukule'de neler oluyor?
Dünyadaki ilk Roman yerleşimi olmasıyla uluslararası bir öneme sahip Sulukule'deki Neslişah ve Hatice Sultan Mahalleri'nde 759 hak sahibi ve hissedarla 303 kiracı olmak üzere, aileleriyle beraber 3 bin 500 Roman ikamet ediyor.
"Kentsel Dönüşüm Projesi" kapsamında 13 Aralık 2006 tarihinde Sulukule için çıkan "Acele Kamulaştırma Kararı"nın ardından,.Sulukuleliler yürütmenin durdurulması talebiyle İstanbul İdare Mahkemesi Başkanlığı'na dava açtı. Davaya Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi, birçok sivil toplum kuruluşu ve bölge halkı müdahil.
Dava sürerken, Fatih Belediyesi evlerin yıkımına başladı. (AÖ/TK)