Yükseköğretim Kurulu (YÖK) üniversite sınavında puanları belirlemede kullanılan katsayı düzenlemesini durduran Danıştay'a itiraz etti.
Dün (15 Şubat) teslim ettiği İtiraz dilekçesinde YÖK, Danıştay 8. Dairesi'nin aldığı kararla katsayıların eski haliyle uygulanmasından yaklaşık 777 bin öğrencinin olumsuz etkileneceğini belirtti; ayrıca eski katsayı oranlarının "kazanılmış hak olmadığını" savundu.
Özcan: Öğrenciler çalışmaya devam etsin
YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan öğrencilerin çalışmaya devam etmelerini istedi; katsayının sınav sonrasında puanların nasıl hesaplanacağı ve yerleştirmeyle ilgili olduğunu söyledi.
Özcan gazetecilerin Danıştay'ın itirazı reddetmesi halinde ne olacağına dair sorularını yanıtlarken de "Çok alternatifimiz var. Bir değil, pek çok formül bulunuyor" diye konuştu.
YÖK Başkanı sınav takviminde herhangi bir aksama olmayacağını da dile getirdi. Sınav 11 Nisan'da. YÖK'ün dilekçesinde yer alan bilgilere göre, bu yıl yaklaşık 1 milyon 400 bin kişinin sınava girmesi bekleniyor.
Katsayı sorunu
Katsayı farkı uygulaması, Türkiye'de 12 yıldan beri uygulanıyor. Ortaöğretimde okuduğu alan dışındaki branşları tercih eden öğrencilerin ve alanıyla bağlantılı branşları tercih eden öğrencilerin ham puanları farklı katsayılarla çarpılıyor.
YÖK farkları Temmuz 2009'daki kararıyla kaldırmıştı. İstanbul Barosu buna itiraz etti. Danıştay, YÖK kararını durdurdu.
YÖK, Aralık 2009'da katsayı farkını "sembolik" hale getirerek korudu. Buna göre alanında tercih yapan bir adayın puanı 0,15, alanı dışında tercih yapan bir öğrenci 0,13 katsayısıyla çarpılacaktı.
Ancak katsayılar arasında binde 2'lik bu yeni farkı da İstanbul Barosu ve bir Anadolu öğretmen lisesi öğrencisinin açtığı dava sonucu, Danıştay 8. Dairesi durdurmuştu. (TK)